98 kilometreye 30 bin Mehmetçik

98 kilometreye 30 bin Mehmetçik
Türkiye, Cerablus ile Çobanbey arasındaki 98 km’lik sınırı 30 bin askerle kapatacak

ABD’de yayınlanan Wall Street Journal, Suriye sınırından yasa dışı geçişleri önlemek için Erdoğan ile Obama’nın bölgeye 30 bin asker yerleştirmesi konusunda anlaştığını ileri sürdü.  

 

98 kilometreye 30 bin Mehmetçik

Amerikan WSJ gazetesinin iddiası:  Suriye’nin kuzeyindeki Cerablus bölgesiyle Çobanbey arasına askerimiz yerleştirilecek. Amaç IŞİD savaşçılarının Türkiye’ye sızmasını engellemek...

Son günlerde sınır bölgesine yapılan sevkiyatın perde arkasını yazan Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, G20’de ABD Başkanı Barack Obama ile Tayyip Erdoğan’ın uzlaştığını bildirdi. Buna göre Türkiye, Cerablus ile Çobanbey arasındaki 98 km’lik sınırı 30 bin askerle kapatacak. WSJ’nin manşetten verdiği habere göre Paris saldırısı sonrasında Avrupa’da yeniden bu tür bir saldırı yaşanmaması için Türkiye’ye baskıyı artıran Batı ülkeleri, IŞİD militanlarının en çok geçiş yaptığı Cerablus-Çobanbey mevkisinin kontrol altına alınmasını talep etti. G20’de Obama ile görüşen Erdoğan talebe olumlu yaklaştı. 98 kilometrelik sınırdan geçişlerin önlenmesi için ABD’nin talebi 30 bin dolayında askerin buraya konuşlandırılması oldu. Ankara ise buna karşılık bu bölgenin güneyinde IŞİD varlığına son verilmesi için düzenlenecek kara operasyonuna Arap ve Türkmenler’in katılması ve ABD uçaklarının da havadan bu birliklere destek olması şeklinde oldu. Türkiye, PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin silahlı kolu YPG’nin Fırat’ın batısına geçmemesi için bu operasyonda yer almamasını da önemle vurguladı.

Ankara kararlı

Gazeteye göre Türk yetkililer, ABD’nin verilen sözleri tutması durumunda Türkiye’nin de sınırı kapatma sorumluluğunu yerine getirmeye hazır olduğunu belirtti. Türk yetkililer “Biz zaten Kilis ile Cerablus arasından IŞİD’i temizlemek konusunda kararlıyız. Bunun için kimsenin uyarısına ihtiyacımız yok” açıklamasını yaptı. Ancak güvenli bir bölge oluşturmadan sadece sınırı kapatmanın Türkiye’nin taleplerini karşılamayacağı da vurgulandı.