AB Bakanı Çelik: "Türkiye'ye böyle bir şey teklif edilemez"

AB Bakanı Çelik: "Türkiye'ye böyle bir şey teklif edilemez"
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, AB ile yapılan göçmen anlaşmasını devam ettirmenin hiçbir sebebi olmadığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik AB ile yapılan göç anlaşmasıyla ilgili olarak "Teknik olarak Türkiye'nin bu anlaşmayı sürdürmesi için hiçbir sebep yok" dedi ve şu ifadeleri kullandı: 

"Sadece meseleyi göçmen anlaşmasında 3+3 milyar euronun gelmesine indirgiyorlar. O mekanizma da çok sağlıklı işlemiyor zaten. Türkiye'ye verdiğiniz sözleri tutuyor musunuz denildiğinde Türkiye'ye yapılan mali yardımdan ya da bununla ilgili sözleşmelerden bahsediyorlar. Peki bu anlaşmanın diğer maddeleri dediğimizde, o konuda herhangi bir şeyleri yok…Mesela Gümrük Birliği ve fasılların açılması meselesi? Avrupa gönüllü yerleştirme konusunda bir mesafe alabilmiş midir? Maalesef bunlar ilerlemiyor" diye konuştu.

'GÖÇMEN ANLAŞMASINDAN ÇEKİLİYOR MUSUNUZ?'

Almanya'daki koalisyon protokolünde Türkiye ile fasılların açılmayacağının belirtildiğini ve Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn'ın da yeni fasıllar açılmayacağı açıklamasını hatırlatan Çelik, "Almanya'ya ve Hahn'a sormak lazım, 18 Mart anlaşmasından çekiliyor musunuz?" diye sordu.

Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016'da imzalanan göç anlaşması, Türkiye üzerinden AB'ye giden kaçak göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilerek resmi yollardan AB'ye yerleştirilmesini, bunun karşılığında Türkiye'ye mali yardımlar yapılmasını, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanmasını ve yeni fasılların açılması sürecinde ilerleme sağlanmasını öngörüyordu. 

'TÜRKİYE'YE BÖYLE BİR ŞEY TEKLİF EDİLEMEZ'

Çelik, AB tarafından gelen 'imtiyazlı anlaşma' açıklamalarına da sert tepki göstererek şunları söyledi:

"Diyorlar ki 'tam üyelik müzakereleri ilerlemiyor. Onun yerine biz Türkiye'nin AB ile daha yoğun ilişki içinde olduğu bir anlaşma imzalayalım. Ya da Türk halkı ile AB arasında yoğun ilişkiler kuralım.' Bu utanç verici bir yaklaşım" diyen Çelik sözlerini, "İmtiyazlı ortaklık ve benzeri yaklaşımların hiçbirini ciddiye almıyoruz. Türkiye'ye böyle bir şey teklif edilemez…" 

'TÜRKİYE, ANLAŞMANIN İÇİNDE NE VAR DİYE BAKMAYACAK BİLE'

Çelik, "'Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini keseriz ama Türkiye'ye bir anlaşma öneririz, işte göçmen konusunda para veririz, terörle mücadele konusunda işbirliği yaparız' gibisinden bir yaklaşımla ister adına imtiyazlı ortaklık denilsin, ister başka bir şey denilsin Türkiye o anlaşmanın içinde ne var diye bile bakmayacaktır, kapağını açmadan geri gönderecektir. O teklif AB'ye aynen iade edilecektir" dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ VE VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ

2018 yılında Gümrük Birliği'nin (GB) güncellenmesi ve vize serbestisi sürecinde bir ilerleme bekleyip beklemediği sorulan Çelik şunları söyledi:

"Gümrük Birliği meselesinde Almanya'nın yaklaşımın çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Serbest ticaret bu kadar tartışılıyor, GB de teknik bir süreç. Ama ilk defa teknik bir süreci siyasi bir mesele haline getiriyor AB ve Almanya bunu yapıyor. Üstelik güncelleme AB'nin öncelikle teklifiydi. Şu andaki halinden ileri gitmek istemiyorlarsa kendileri bilir."

Göç anlaşmasının maddeleri arasında yer alan vize serbestisi sürecinde gerekli kriterlerin yerine getirilmesi konusunda Türkiye'nin hazırladığı teklifin 'epeyce olgunlaştığını' belirten ve Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı alındıktan sonra AB'ye sunulacağını belirten Çelik, "Bu sürecin hızlı işleyeceğini düşünüyorum" dedi.