AB, İngiltere’deki referandumu bekliyor

AB, İngiltere’deki referandumu bekliyor
AKP iktidarının girmek için her talebine boyun eğdiği AB çatırdıyor. İngiliz halkının giderek tırmanan ayrılma arzusu, birliğin diğer üyelerini korkutuyor

İngiltere, 23 Haziran’da Avrupa Birliği’ndeki geleceğini oylayacak. Buradan çıkacak sonuç, AB’ye dahiltüm ülkeler  tarafından merakla bekleniyor. BBC’ye konuşan İsveç DışişleriBakanı Margot Wallstrom, İngiltere’ninAB referandumunun AB’nin dağılmasının  önünü açabileceği uyarısı yaptı. Wallstrom bunun bir domino etkisi yaratabileceğini, diğer AB üyesi ülkelerin referandum taleplerinin vebirtakım imtiyazlı koşul isteklerinin gündeme gelebileceğini söyledi. Öte yandan, Independent gazetesinde yayınlanan bir anket sonucu, İngiltere’de AB’den çıkma yanlılarının 10 puan önde olduğunu gösteriyor. Wallstrom, referandumdan AB’den çıkma yönünde karar çıkması durumunda başkaülkelerin İngiltere’nin yolunu takip  edeceğini söyledi. İsveçli Bakan, “Bu, diğer AB üyesi devletleri etkileyebilir. Bu devletler şunu diyebilir: Peki, eğer onlar ayrılabiliyorsa belki biz de referandum yapmalıyız ve belki biz de ayrılmalıyız.” 

      Wallstrom, referandumda AB’de kalma yönünde bir sonuç çıkması durumundaysa bu kez bu yaklaşımın AB ülkeleri için de etkili olacağını ekledi: “Eğer AB’de kalırlarsa bu da diğer ülkelerin şöyle düşünmesinin yolunu açabilir: Peki, müzakere ettiler,özel bir muamele talebinde bulundular.  O zaman neden biz de bunu yapmayalım?” Wallstrom İngiltere’nin AB’de kalmasını dilediğini, İngiltere’nin İsveç’in önemli bir ticari ortağı olduğunuve 90 bin İsveçlinin İngiltere’de yaşadığını söyledi.

Lütfen gitme!

Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisi de son sayısını İngiltere’de yapılacak referanduma ayırdı. Derginin kapağında İngilizce ve Almanca “Lütfen gitme!” ifadesi yer aldı. İki dilli olarak kaleme alınan yazıda, “Eğer İngiltere zekiyse, AB’nin üyesi olarak kalmaya devam edecek çünkü Batı kültürünün tehlikede olduğunun farkına varacak. Bu oylama, dünya güçleri arasındaki mücadele ve değişim süresinde Avrupa’nın rekabetçiliğini korumak hakkında” denildi. AB’de yaşayan kişilerin yüzde 70’i İngiltere’nin AB’den çıkmasını, birlik için kötü bir durum olarak değerlendiriyor.

d-der-spiegel.jpeg