ABD: 6 ay içinde çekileceğiz

ABD: 6 ay içinde çekileceğiz
Suriye’deki askerlerini çekmek istediğini söyleyen Trump’ın takvimi ise belirsizliğini koruyor. Washington’dan birbiriyle çelişen açıklamalar gelirken, bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD askerlerinin en geç altı ay içinde çekileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, kasım ayında ABD'de yapılacak Kongre ara seçimlerinden önce Suriye'deki Amerikan askerlerinin bu ülkeden geri çekilmesini istediği bildirilirken, Menbiç'e konuşlandırılan Amerikan askerleri üs inşasında ajanslara poz vererek Türkiye'ye gözdağı vermeye çalışıyor.

Amerikan askerleri bir yandan da bayrak gösteriyor. Amerikan AP ajansının, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın askerlerini Suriye'den 6 ay içinde çekmek istediği iddiasına yer verildi.

Haberde yetkililer, ABD Başkanı'nın henüz resmi bir geri çekilme talimatı vermediğini ve kamuya açık bir çekilme takvimi açıklamadığını ancak birliklerin kasımda yapılacak Kongre ara seçimlerine kadar ABD'ye dönmesini istediğini ifade etti. Beyaz Saray'da salı günü Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) toplantısında konuşulan konulara hakim yetkililer, toplantıda Trump'ın geri çekilme konusundaki sabrının giderek tükendiğini söylediğini, buna karşın ulusal güvenlik ve askeri yetkililer arasında net bir çekilme takvimi konusunda mutabakata varılmadığını dile getirdi.

Aynı yetkililer, Trump'ın Suriye'nin yeniden inşa süreci için Suudi Arabistan'dan 4 milyar dolarlık katkı talep ettiği ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile önceki gün yaptığı telefon görüşmesinde Suudi Kralın bu talebe "evet" yanıtı verdiğini bildirdi. Konuyla ilgili ABD ve Suudi makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmazken, yetkililer "4 milyar dolarlık katkı konusunda anlaşmaya varıldı" dedi.

Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders'ın basın brifinginde "Amerikan askerlerinin IŞİD'e karşı görevi bitiyor, artık yerel güçlere geçiş sürecine odaklanmak istiyoruz" açıklaması dikkati çekti. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Beyaz Saray, "Suriye'de IŞİD'i yok etme askeri misyonu, bu örgütün neredeyse tamamen ortadan kaldırılmasıyla hızlı bir şekilde sonuna geliyor. (Suriye ile ilgili) Gelecek planları hakkında müttefiklerimiz ve dostlarımızla konuşmaya devam edeceğiz" değerlendirmesini yapmıştı.

İlgili Haberler