ABD, Ankara’dan her istediğini aldı

ABD, Ankara’dan her istediğini aldı
Beyaz Saray sözcüsü Earnest, “Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede yeni taahhütlerini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi

ABD istediğini aldı

Şimdi anlaşma sağladık

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Josh Earnest, Türkiye’nin son haftalarda IŞİD’in zayıflatılıp yenilgiye uğratılmasına yönelik uluslararası koalisyona daha fazla katkı sunması çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Beyaz Saray sözcüsü, “Şimdi anlaşma sağladık ve Türkiye’nin bu yöndeki çabalara daha fazla angaje olmasına yönelik taahhütlerini aldık” dedi.  

 

ABD, Ankara’dan her istediğini aldı 

Türkiye’nin IŞİD’e karşı operasyonlara katılmasından memnuniyet duyan ABD’ye Diyarbakır Batman ve Malatya Erhaç üsleri de açılmış.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD ve Türkiye’nin, IŞİD karşıtı koalisyon operasyonlarına Türkiye’nin tam katılımını sağlayan anlaşmaya ilişkin, “Şimdi anlaşma sağladık ve Türkiye’nin bu yöndeki çabalara daha fazla angaje olmasına yönelik taahhütlerini aldık” dedi. Ankara’dan alınan taahhütler konusunda şu noktalar öne çıkıyor: ABD’nin Avrupa’daki filolarından İncirlik’e daha fazla uçak gelecek. Şimdiye kadar 30’a yakın uçağın geldiği biliniyor. Hava operasyonlarının büyük çoğunluğu İncirlik çıkışlı olacak. Diyarbakır, Batman ve Malatya-Erhaç üsleri de ABD uçaklarına açık olacak ve bu üsler gerek görüldüğünde operasyonel amaçla kullanılacak. Harekatın merkezi ise Katar’da bulunuyor. Earnest, ABD ve Türkiye’nin, IŞİD karşıtı koalisyon operasyonlarına Türkiye’nin tam katılımını sağlayan anlaşmaya ilişkin, “IŞİD’in zayıflatılıp nihayetinde yenilmesine dönük onların (Türkiye) yapacakları bu önemli katkıyı kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Earnest, basın toplantısında Türkiye’nin son haftalarda IŞİD’in zayıflatılıp yenilgiye uğratılmasına yönelik uluslararası koalisyona daha çok katkı sunması çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Earnest, IŞİD’e katılan yabancı savaşçılarla mücadeleye ilişkin soru üzerine de Suriye ile olan uzun sınırı ve Suriye’deki istikrarsızlığın Türkiye’ye oluşturduğu güvenlik tehditleri nedeniyle Ankara’nın kaygılarını dile getirdiğini anımsattı.

Güvenlik bilmecesi

Bu nedenle ABD ve diğer koalisyon partnerlerinin 800 kilometreyi aşkın sınır boyunca güvenlik sorununu ele almak için Türkiye ile etkin bir şekilde çalışma yürüttüğünün altını çizen Earnest şöyle devam etti: “Anlaşma IŞİD’i olumsuz etkileyecek ve IŞİD ile mücadelede bizim çabalarımıza olumlu etki sunacak. Türkiye’nin güvenlik durumuna da pozitif etki sağlayacak.”