ABD Başkanı Obama Rusya’ya meydan okudu

ABD Başkanı Obama Rusya’ya meydan okudu
Esad’a destek için Rusya’nın Suriye’de başlattığı hava saldırılarının felakete davet olduğunu belirten Obama, “Vekalet savaşına izin vermeyeceğiz” dedi

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de hava saldırılarına başlayan Rusya’nın felakete davetiye çıkardığını söyledi. “Suriye süper güçlerin satranç tahtası değil” diyen Obama, bir vekalet savaşına izin vermeyeceklerini söyledi. Obama, Rusya’nın Esad rejimine destek için Suriye’de başlattığı hava saldırılarının Rusya’yı çıkamayacağı bir bataklığa çekeceğini öne sürdü. Beyaz Saray’da basının sorularını yanıtlayan Obama, Rus lider Vladimir Putin’in, IŞİD ile Esad’ın gitmesini isteyen ılımlı Sünni muhalifler arasında fark görmediğini söyledi. Obama, “Onların bakış açısından hepsi terörist. Bu durum da felakete davetiye çıkarıyor” dedi. “Rusya başarılı olmuyor, sadece dikkat çekiyor” diyen Obama, Rusya’nın hava saldırılarına rağmen gerginliği düşürebilmek için Washington’ın Moskova ile çalışabileceğini ifade etti. Obama, şöyle devam etti: “Türklerle ve diğer müttefiklerimizle birlikte çalışarak Suriye sınırını nasıl daha güvenli hâle getirebileceğimize bakıyoruz. Suriye’yi ABD ile Rusya arasında vekalet savaşı yaşanan bir yer haline getirmeyeceğiz. Suriye, süper güçlerin satranç tahtası değil.”

Destek sürecek

Moskova’yı, Suriye nüfusunun büyük bir çoğunluğu tarafından reddedilen bir rejimi desteklemekle suçlayan Obama, ABD’nin ılımlı muhalifleri desteklemeye devam edeceğini çünkü bu grupların “Esad rejimi sonrası bir araya gelerek birlikte ülkeyi yeniden bağdaştırabileceğini” söyledi. Obama şöyle konuştu: “Putin’e siyasi bir geçiş konusunda ortakları İran ve Esad ile anlaşması halinde onunla çalışacağımı söyledim. Bir anlaşmayla sağlanacak çözüme tüm dünya kamuoyunu dahil edebiliriz fakat sadece askeri bir çözüm olacaksa, Rusya ve İran Esad’ı destekleyip nüfusu bastırmaya çalışacaksa, bu yalnızca onları bataklığa çekmeye yarar.” Obama, Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği hava saldırılarının IŞİD’i güçlendirdiğini de iddia etti.