ABD, BM'nin Kudüs tasarısını veto etti

ABD, BM'nin Kudüs tasarısını veto etti
Mısır'ın çağrısıyla bugün bir araya gelen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Trump'ın Kudüs çıkışının ardından Kudüs'ün statüsünü masaya yatırdı. ABD, BMGK'nın kararını veto ederken, 14 diğer ülke tasarıyı onayladı.

Mısır’ın bir sayfalık taslağında, Kudüs’ün statüsü konusunda yakın zamanda alınan endişe verici kararlardan dolayı ciddi bir rahatsızlık duyulduğu belirtilirken, bugün bir araya gelen diplomatlar ABD’nin kararını masaya yatırdı.

İsrailli yetkililer bugün toplantı öncesinde açıklamada bulundu. İsrail’in Daimi BM Temsilcisi Danny Danon, “Bizde bu tasarı veto yiyecek. Biz bütün tarafları müzakereye çalışıyoruz ve ileri gitmeye çalışıyoruz. İlerlemenin yolu Güvenlik Konseyi değildir, ileri gitmenin tek yolu doğrudan müzakeredir” dedi.

ABD’nin Daimi BM Temsilcisi Nikki Haley ise Washington’ın hangi yönde karar vereceğini açıklamazken, geçen yılki hataların tekrarlanmayacağını dile getirdi. Geçen yıl yapılan oylamada İsrail’in Kudüs’teki yerleşkelerinin durdurulması oylanmış ve 14 oyla bu tasarı geçmişti. O dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın yönetimi oylamaya katılmamıştı.

Oylamada ise beklenen oldu ve 14 ülke Trump’ın Kudüs kararına karşı hazırlanan tasarıyı onaylarken, ABD veto verdi.

DIŞİŞLERİ'NDEN TEPKİ GELDİ

ABD'nin kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan çok sert tepki geldi.

Dışişleri'nin açıklaması şu şekilde: 

"Kudüs konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısının 14 olumlu oya karşı tek bir aleyhte oyla veto edilmesini esefle karşılıyoruz.

Uluslararası hukuk ve meşruiyet gözetilerek hazırlanan, tüm ülkelere Kudüs konusunda ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısında bulunan sözkonusu tasarının ABD tarafından veto edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

KABUL EDİLEMEZ

ABD’nin oylamada yalnız kalmış olması, Kudüs’le ilgili kararının hukuk dışılığının en somut göstergesidir. BM Güvenlik Konseyinin bölgesel barış ve istikrar üzerinde yansımaları olacak böyle bir konuda tüm uluslararası toplumun iradesine aykırı olarak işlevsiz bırakılması kabul edilemez.

Türkiye olarak Filistin Devleti’nin ve halkının her zaman yanında olmaya, başta BM Genel Kurulu olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin’in haklı mücadelesini ve bu yöndeki çabalarını desteklemeye devam edeceğiz."

İlgili Haberler