ABD, Boeing için İran'a ambargoyu gevşetti

ABD, Boeing için İran'a  ambargoyu gevşetti
Türkiye'ye İran'a yaptırım uygulaması için aba altından sopa gösteren ABD, kendi ülkesinin şirketinin satışı söz konusu olunca ambargoyu gevşetiyor.

Boeing'e İran'ın belli ticari uçak parçaları için satış izni veren ABD, İran'a 1979 yılından beri uyguladığı ambargoyu gevşetti.Amerika Birleşik Devletleri, uçak üreticisi Boeing'e İran'a belli ticari uçak parçaları satması için izin verdi.Boeing'in Tahran'la 1979'dan beri ilişkisi yok.

Boeing sözcüsü iznin uçuş güvenliği için verildiğini söyledi.Bu karar, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen yıl İran'la vardığı anlaşmanın bir parçası olarak görülüyor.
Kasım'daki anlaşma, altı ay süreyle nükleer faaliyetlerini sınırlaması karşılığında aralarında ABD, Çin ve İngiltere'nin de bulunduğu bir dizi ülkenin İran'a yaptırımları hafifletilmesini öngörüyordu.Amerikan General Electric şirketi, Cuma günü 1979'ların sonunda İran'a satılan 18 motoru yenilemek için izin aldığını açıklamıştı. Motorlar, GE tesislerinde ya da Alman şirketi MTU Aero Engines'te elden geçirilecek.

1979 öncesi uçaklar
İran Havayolları, hâlâ Tahran'da 52 Amerikalı'nın 444 gün rehin tutulduğu 1979'daki rehine krizinden önce satın alınan uçakları kullanıyor. Tahran her fırsatta, rehine krizinden sonra uygulanan yaptırımlar nedeniyle filosunu yenileyemediğini ve uçaklarının güvenliğinin azaldığını söylüyor. Son 25 yıl içinde İran uçakları 200'den fazla kez kaza yaptı. Bu kazalar sonucu 2000'den fazla kişinin öldüğü belirtiliyor.Boeing söz konusu iznin sadece İran'a 1979 devriminden önce satılan uçakların güvenli uçabilmesi için gerekli olan parçaları kapsadığını söylüyor. Şirketin yaptırımların kalkması durumunda İran'a yeni uçak satışına dair müzakereler yürütmesine de izin verilmediği belirtiliyor.