ABD-Çin gerginliğinde yeni perde

ABD-Çin gerginliğinde yeni perde
ABD ile Çin arasında ticaret savaşı ile başlayan gerginlik farklı boyutlara ulaşıyor. ABD’nin Güney Çin Denizi’nde yaptığı askeri uçuş ve Trump’ın Çin ile ilgili ‘seçim manipülasyonu’ iddiaları tepki gördü.

Serkan TALAN / Yeniçağ

ABD ve Çin arasında ticaret savaşı ile çıkan gerginlik farklı boyutlara sıçradı. ABD Hava Kuvvetleri’nin Güney Çin Denizi üzerinde yaptığı askeri uçuşlar Çin tarafından tepki ile karşılandı. Öte yandan, ABD Başkanı Trump’ın Çin’in ara seçimleri manipüle edeceği yönündeki iddialara da Çin makanları tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde ABD Hava Kuvvetlerine ait B-52 tipi bombardıman uçakları, Güney Çin Denizi’nde Çin’in askeri üs ve yapma adalar inşa ettiği tartışmalı bölgelerde uçuş gerçekleştirdi. ABD Savunma Bakanlığı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada Güney Çin Denizi’nde gerçekleşen uçuşun normal bir operasyon olduğu kaydedildi. Pentagon’dan yapılan açıklamada B-52 tipi uçaklara Japon Hava Kuvvetleri’nden uçakların da eşlik ettiği belirtildi.

ÇİN’DEN TEPKİ GELDİ

ABD’nin Güney Çin Denizi üzerinde gerçekleştirdiği askeri uçuşa Çin makamlarından tepki geldi. Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Ren Guoqiang, ABD’nin Çin ile askeri ilişkileri iyileştirmesi gerektiğini, ancak bu uçuşun oldukça kışkırtıcı bir hareket olduğunu söyledi.

BİR TEPKİ DE TRUMP’A

Çin’den ABD’ye bir tepki de Başkan Trump için geldi. ABD Başkanı Trump, Çin’in kasım ayında yapılacak ara seçimleri manipüle edeceğini, çünkü Çin’in kendisini başkan olarak görmek istemediğini iddia etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Trump’ın seçim iddialarını reddettiklerini söyledi. ABD’nin Çin’e iftira etmekten vaz geçmesi gerektiğinin altını çizen Shuang, “İkili ilişkilere ve her iki ülkenin halkının temel çıkarlarına zarar veren bu yanlış kelimeleri ve eylemleri durdurmaları gerekir” dedi.

ABD yönetimi daha önce Çin hakkında casusluk suçlamaları yöneltmiş, geçtiğimiz günlerde ise ABD’de öğrenci olan bir Çin vatandaşı casusluk suçlaması ile tutuklanmıştı. Tutuklanan Çinlinin ‘üst düzey istihbarat görevlisi’ olduğu iddia edilmişti.

İlgili Haberler