ABD destekçisi Erdoğan’a ödül

ABD destekçisi  Erdoğan’a ödül
Erdoğan Yemen’deki operasyonu destekleyince, onunla konuşmayan Obama hemen telefon açtı.Surİye’de asileri destekleyen Türkiye, Yemen’de tam tersi bir politika izleyerek yönetimden yana tavır koydu. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Recep Tayyip Erdoğan’ın Yemen’de ABD politikalarına destek verdiğini söyledi.

ABD’den desteğe ödül

Hanide Açıkalın

Öymen, “Erdoğan Yemen’de ABD’yi destekleyince, onunla konuşmayan Obama hemen telefon açtı. Çünkü onların istediği yapılıyor” dedi.Tayyip Erdoğan’ın Yemen’de yaşanan iç savaşta İran’ı suçlaması kafaları karıştırdı. Suriye’de asileri destekleyen Türkiye, Yemen’de tam tersi bir politika izleyerek yönetimden yana tavır koydu. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Erdoğan’ın Yemen’de ABD politikalarına destek verdiğini belirterek, “ABD Başkanı Obama, uzun süredir Erdoğan ile görüşmüyordu. Yemen açıklamasının hemen ardından telefon açtı. Çünkü onların istediği iş yapılıyor” dedi. Öymen, açıklamanın İran’ı rahatsız ettiğini, ABD’yi ise sevindirdiğini vurguladı. Türkiye’nin İsrail ve Suriye politikalarında ABD ile ters düştüğünü ifade eden Öymen, “ Bu Amerika’nın da desteklediği bir operasyon. Destek olursan Amerika memnun olur. İran’la ilişkilerimiz bozulacak. İran, Şii dayanışması çerçevesinde ayaklanmacıları destekliyor. Türkiye bölgedeki çatışmalara taraf olmakla başından itibaren ciddi bir hata işlemiştir” diye konuştu. Öymen, Türkiye’nin Suriye, Irak ve Mısır politikalarında mezhebi temel unsur olarak aldığını belirtti. Suriye’nin aksine Yemen’de meşru iktidarın desteklendiğini anlatan Öymen şunları söyledi:
“Suriye’de destekledikleri taraf Sünni. Ama burada ayaklananlar Şii, yönetim Sünni. Yönetime karşı silahlı mücadele veriyorlar. Diğer bölge ülkelerindeki gibi sonucu ne olacağı belli olmayan ama şiddetli çatışmalara neden olacak bir durum. Devlete karşı silahlı ayaklanmaları her zaman karşı çıkılmalı. Meşru, demokratik yollarla meselelere çözüm bulunmalı.” 

Mezhep çatışması
CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu da Yemen operasyonunu yanlış bulduğunu söyledi. Operasyonun Yemen’e huzur getirmeyeceğini belirten Loğoğlu, mezhep çatışmalarının daha da körükleneceğini ifade etti. Yemen operasyonunun İran’a mesaj vermek için yapıldığına dikkat çeken Loğoğlu, Yemen’de çözümün Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan’ın bir araya gelmesiyle bulunacağını kaydetti.