ABD, "eş"ine karşı neden kiralık katiller tutuyor?

Türkiye-ABD ilişkileri hakkında "hiç bu kadar kötü olmadı" yorumları yapılıyor ama, 16'ncı yılına giren AKP iktidarının, başlangıçta önder kadrosu içinde yer alan Abdüllatif Şener, "Türkiye-ABD ilişkileri gergin.. Bu bir görüntü mü, yoksa gerçek mi? Herkes gerçek olduğu inancında.. Ben hariç.. Sn. Erdoğan, evet, dostlarını hep değiştirmiştir. Ama gürültüler ayyuka çıksa da, ABD ve İsrail'le stratejik ortaklığı hiç değişmedi. Gizli veya açık.. Ama değişmedi!" diye bir mesaj yayınladı.

***

Birkaç gündür, AKP iktidarının 2006 yılında ABD ile "Stratejik Ortaklık Vizyon Belgesi" imzaladığını, Millî Güvenlik Kurulu'nun son toplantısında da stratejik müttefikliğe atıfta bulunduğunu bu sebeple hatırlatıyorum. Çünkü AKP iktidarı her ne zaman ABD ile bir sorun çıksa bir taviz vermiş ve sorun çözülmüştür!

Nitekim Cumhurbaşkanlığı sistemini referanduma sunan, kazandıktan sonra ise kendisine "başkan" denilmesini isteyen Tayyip Erdoğan'ın sağ kolu, Hazine ve Maliye Bakanı ve Yüksek Askerî Şûra üyesi Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesine ilişkin bilgi aldığını söyledi.

Albayrak, "İki ülkenin geçmiş hukukuna yakışır düzeyde güçlü irade masada ortaya konulmuş. Bu, önemli bir adım. İki ülke dışişleri bakanı da yetkili şekilde toplantıda çözüm yönünde irade koymanın neticesini almış, bu da önemli. İki ülke arasındaki potansiyel ve mevcut krizlerle alakalı nasıl bir yol haritası belirleneceği noktasında pozitif irade ortaya konularak bu görüşme gerçekleşmiş." diye bilgi verdi.

Albayrak, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde iplerin hiçbir zaman kopmayacağını belirterek, "Bugün gayet yapıcı, olumlu bir süreç var. İki ülkenin menfaatine olacak şekilde, yapıcı bir iletişimin devam etmesi yönünde güçlü irade masaya konulmuş. Bu çerçevede bunu korumaya devam edeceğiz." dedi. 

Albayrak, "Aynı evin içindeki iki kardeş bile aynı konuda anlaşamayabiliyor, 40 yıllık karı koca, eşler bile her konuda anlaşamıyorlar, bazen tartışıyorlar, sonra barışıyorlar. Böyle bakmak lâzım... Biz hep böyle bakıyoruz, stratejik müttefiklik hukuku da bu şekilde." sözleriyle de ilişkilerin ne boyutta olduğunu apaçık sergilemiş oldu.

Pompeo ile görüşmesinden sonra Mevlüt Çavuşoğlu da "Sorunların çözülmesi için bundan sonraki süreçte de yakın iş birliği, diyalog içinde yakın çalışma konusunda mutabık kaldık." dedi.

***

Aslında iki ülkenin ilişkisini evliliğe benzetenlerden biri, 12 Eylül'de ABD Başkanı'nı uyandırarak "Bizim çocuklar başardı" diyen CIA'nın Türkiye raportörü Paul Henze idi.

Paul Henze, 2003 yılında, Galatasaray Üniversitesi ve Dışişleri Bakanlığı'nın birlikte düzenlediği "Uluslararası Kafkasya Konferansı"nda, "Türkiye-ABD arasındaki ilişkiler çok derindir. Böyle basit şeylerden etkilenmez. 50'lerin sonunda, 70'te, 80'lerin sonunda da Türk-ABD ilişkileri ciddi krizler geçirdi. Hem de bu krizler şimdikinden çok daha büyüktü. Ama hiç de bu kadar abartılmadıydı. Ayrıca Kennedy'nin füze krizi, Johnson mektubu, askeri müdahaleler, Kıbrıs sorununu da bunlara ekleyebilirim. Ama tüm bunlar telafi edildi. Biz evli çiftiz. Yani Türkiye-ABD evli gibidir." demişti.

***

Şimdi asıl sorun, ABD'nin, PKK, FETÖ ve IŞİD'i tepe tepe kullandıktan sonra, PYD'yi bölgedeki kara kuvvetleri olarak ilân ederek, Türkiye'nin canına kast etmesidir.

Türkiye-ABD ilişkisi evlilikse, ABD, Türkiye'ye karşı neden kiralık katiller tutuyor? 

Ve Türkiye, neden canına kast eden eşine her defasında geri dönüyor?

Yazarın Diğer Yazıları