Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

ABD, FETÖ'yü hemen vermez

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransız gazetesi Le Monde'a, verdiği röportajda Türkiye ile ABD ilişkileri ile ilgili bir soruyu, "Terör örgütünün lideri 1999'dan bu yana ABD'de oturuyor. Obama'dan Gülen'in iadesini talep ettim. Benden belge ve kanıtlar istedi. Ona ABD'nin teröristlerin iadesi yönündeki talepleri karşısında hiçbir şey talep etmeden onları iade ettiğimizi hatırlattım. Stratejik iş birliğimiz gereğince, ABD bu kişiyi iade etmelidir. Çünkü Türkiye onlarca teröristi ABD'ye iade etmiştir. ABD'ye 85 kutu doküman gönderdik. Artık Gülen'in Türkiye'ye en kısa zamanda iade edileceğini ve Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının sona ereceğini umuyorum" şeklinde cevapladı.

***

ABD'nin FETÖ liderini Türkiye'ye iade edip etmeyeceği tartışma konusudur. Bana göre hain Gülen Türkiye'ye iade edilmeyecektir. Bu hain işbirlikçi ile ABD'nin henüz işi bitmemiştir. ABD derin devleti FETÖ'yü kendi emelleri ve çıkarları doğrultusunda kullanmaya devam edecektir. FETÖ'nün ABD'de sağlam(!) bir yapılanması vardır. FETÖ ve bu haini kullananlar karşılıklı al ver içerisindedirler. Alan memnundur, veren de öyle. FETÖ yapılanmasının en önemli gelir kaynağı ve unsuru ulusal ve uluslararası düzeyde sahip olduğu okullardır. Gülen'in ABD'nin hemen hemen her eyaletinde okulları vardır. Bu okullara ABD devleti inanılmaz finansal kaynak akıtmaktadır. FETÖ'nün ülke genelinde 140 civarında sözleşmeli okulu ve bu okullar vasıtasıyla devletten yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık geliri vardır. FETÖ'nün okullarıyla ilgili "Killing Ed" belgeseliyle ABD'de ses getiren yönetmen Mark Hall ve aynı konuyla ilgili Huffington Post'ta bir makale kaleme alan Anna Clark, devletin, bu okullardaki öğrenci başına önemli miktarda ödeme yaptığını, yeni açılan okullarla FETÖ'nün ekonomik havuzunun büyüdüğünü vurgulamıştır.

Sadece sözleşmeli okulları çerçevesinde bu finansal gelirlere sahip FETÖ'nün, diğer yapılanmalar da eklendiğinde ABD genelinde birkaç milyar dolarlık ekonomik hacme sahip olduğu hesaplanmaktadır.

FETÖ'nün ABD'de birçok politikacı, gazeteci ve akademisyeni nüfuzu altına aldığını belirten Hall, "ABD'de her yıl 150 okulu yönetsin diye 500 milyon doların Fetullah Gülen'in takipçilerine verilmesi benim ilgimi çekmişti" diye konuştu.

***

Gülen CIA'nın istekleri doğrultusunda hareket etmiştir. Dünya çapında kurduğu tüm okullar CIA'nın emrindedir. Okullarının yetkililerine verdiği emirlerle ABD'ye kesin biat etmelerini sağlamıştır.

Bu yapının, Suudi Arabistan ve Çin başta olmak üzere yaklaşık 25 ülkede faaliyette bulunmadığı bilinmektedir. Hatırlanacağı üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2001-2006 yılları arasında Rusya sınırları içerisindeki teröristbaşına bağlı tüm okulları kapatarak, bu okulların CIA tarafından üs olarak kullanıldığını açıklamıştı.

Diğer taraftan Orta Asya ve Balkan ülkelerinde müthiş organize olan Fetullahçı yapı, bu ülkelerde CIA'nin yerel operasyonlarında aktif olarak kullanıldığı uluslararası strateji kuruluşlarının raporlarında net bir şekilde belirtilmektedir. Wikileaks'e yansıyan yazışmalarda bu okulların bulundukları ülkelerde Gülen'in darbe yapabilecek kadar güce eriştiği sayfalarca vurgulanmaktadır.

***

Cemaat okullarının bulunduğu ülkelerde elde edilen bilgilerin sistematik bir şekilde CIA'ya aktarıldığı artık gizli değildir. Türkiye'de Paralel Devlet Yapılanması (PDY)çerçevesinde elde edilen devlete ait çok gizli bilgilerin ABD'ye aktarıldığından kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

ABD'ye gönderilen belgeler çerçevesinde işlenen suçların sabit görülerek ve hukuki isnatlar dikkate alınarak FETÖ/PDY sorumlusu teröristbaşının Türkiye'ye iade edilmesi beklenmemelidir. ABD Adalet sistemi devreye sokulmayacaktır. Sokulsa bile teröristbaşını destekleyen Neoconculardan oluşan derin devletin desteğini alan Gülen'in zamanında vize alma, teröristbaşının iadesi ile ilgili verilecek kararın tamamen siyasi olacağını kabullenmemiz gerekmektedir.

ABD iade konusunda muhakkak Türkiye ile pazarlık edecektir. Türkiye'nin teröristbaşının iadesi için herhangi bir pazarlığa girmeyeceğine inanmaktayım. Gülen'in iade sürecinde ölmesi taraflar arasında sürecek krizin ulaşacağı boyutu etkileyecektir.

Yazarın Diğer Yazıları