‘ABD ile Türkiye arasındaki cepheleşme artıyor’

‘ABD ile Türkiye arasındaki cepheleşme artıyor’
Rus basınında çıkan bir analizde Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 anlaşması nedeni ile ABD ile oluşan cepheleşmenin derinleştiği belirtildi.

Ankara ve Moskova'nın S-400 füze savunma sistemleri anlaşması imzalaması sonrası Türkiye ve ABD arasında giderek tırmanan gerilim, Rus basınında önemli yer bulmaya devam ediyor.

İzvestiya gazetesi ve haber portalı Gazeta.ru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye karşı izlediği stratejiyi analiz etti.

İzvestiya, Türkiye'nin Aralık 2017'de S-400'ler için 2.5 milyar dolarlık kredi anlaşması imzalayarak ABD ile cepheleşmeyi garantilediğine dikkat çekti.

Gazeta.ru yazarı Mihail Hodarenok, bu cepheleşmede ABD'nin F-35 savaş uçağı teslimatını askıya alarak Türkiye'ye yanıt verdiğini kaydetti.

Hodarenok, Türkiye'nin S-400 teknolojisini Rusya'dan almayı ve bu sistemlerin üretimini kendi topraklarında gerçekleştirmeyi istediğini belirterek Ankara'nın bu isteğinin Washington'un arzulayacağı en son şey olacağını vurguladı.

'TÜRKİYE, ABD'DEN PATRIOT'LARIN TEKNOLOJİK BİLGİLERİNİ ALMAYA ÇALIŞIYOR'

Bu arada İzvestiya'nın ABD basınına dayandırdığı habere göre Moskova'yla işbirliğini derinleştiren Ankara, Washington'dan başta Patriot'lar olmak üzere füze/hava savunma sistemlerinin teknolojilerini almaya çalışıyor.

Defence News'e konuşan ABD'li askeri uzman Michael Kofman, "Türkiye, Batılı kuruluşlardan ve şirketlerden füze/hava savunma sistemlerinin teknolojilerini almak için çeşitli yollara başvurdu. Ancak Türkiye bu teknolojiler yardımıyla üreteceği silahları ve askeri araçları üçüncü ülkelere ihraç edebileceği için teknoloji transferine yanaşmadı" dedi.

'ABD, F-35'LERİ HER AN SIRADAN BİR UÇAK HALİNE GETİREBİLİR'

Rus askeri uzman Konstantin Makiyenko ise, İzvestiya'ya demecinde F-35'leri eleştirdi.

F-35'lerin yazılımının çok karmaşık olduğunu, yazılımın anahtarlarının ABD'de bulunduğunu kaydeden Makiyenko, Washington'un söz konusu yazılımın bilgilerini müttefikleriyle hiçbir zaman paylaşmayacağının görüldüğünü ifade etti.

Makiyenko, ABD'nin söz konusu anahtarları istediği bir anda çevirerek F-35'leri sıradan bir uçak haline getirebileceğinin altını çizdi.

Gazeta.ru, ABD'nin müttefiklerine kısıtlı özelliklere sahip askeri araçlar sevk ettiğine dikkat çekerek, Ürdün'e satılan F-16'ların olası bir askeri çatışmada İsrail'e ait F-16'ları vuramayacağını örnek gösterdi.

Analizde, Türkiye'ye sevk edilecek S-400'lerin ise her türlü aerodinamik ve balistik hedeflerde aynı başarıyla performans göstereceği ve Ankara'nın bunu çok iyi bildiği vurgulandı.