ABD-İran geriliminde son durum

ABD-İran geriliminde son durum
ABD, Birleşmiş Milletler'e mektup göndererek gerilimin azaltılması için ön koşulsuz İran'la görüşmeye 'hazırız' dedi. İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Majid Takht-Ravanchi ise, yaptırımlar sürerken yapılan bu teklif için "İnanılır gibi değil" dedi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft imzalı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderilen mektupta,  “Hiçbir ön koşul olmadan İran’la ciddi müzakerelere başlamaya hazırız” denildi. 

Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin meşru müdafaa olduğunun savunulduğu mektupta, operasyonun, Birleşmiş Milletlerin 51’inci maddesi uyarınca gerçekleştiği belirtildi.

“İran rejiminin uluslararası barışı ve güvenliği daha fazla tehlikeye atmasını önlemek amacıyla, İran ile müzakerelere ön koşul olmadan katılmaya hazırız” ifadesini kullanıldığı mektupta, ABD’nin, personelini ve çıkarlarını korumaya devam etmek için bölgede “gerektiği kadar” önlem almaya da hazır olduğu belirtildi.

İRAN'DAN YANIT: İNANILIR GİBİ DEĞİL

ABD'ye yanıt ise, İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Majid Takht-Ravanchi'den geldi. ABD'nin füze saldırıları sonrası yaptığı işbirliği ve diyalog çağrısı ile ilgili Ravanchi, yaptırımlar sürerken yapılan bu teklif için "İnanılır gibi değil" dedi. Ravanchi, barışı sağlamak için bölgesel bir iş birliği yapılması gerektiğini söyledi.

İRAN GENELKURMAY SÖZCÜSÜ: HENÜZ BİTMEDİ

İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Şikarçi, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, Washington yönetimi, askeri merkezlerini bölgeden çekene kadar sahnede kalacaklarını ifade etti.

ABD'nin başarılı bir savunma sistemi olmadığını ve füzelerin en büyük, en teçhizatlı üsse isabet etmesini engelleyemediğini savunan Şikarçi, bu durumun bölgede ABD'ye bağlı hareket eden ülkeler için de dersler içerdiği değerlendirmesinde bulundu.

Şikarçi, "Bugün yapılan saldırıları intikamın tamamı olarak görmüyoruz. Asıl intikam öyle bir seviyede olacak ki ABD'liler her şeylerini bölgeden toplayıp gitmek zorunda kalacak." ifadelerini kullandı.

Saldırıdan önce ABD ile İran'ın koordineli hareket ettiği ve üslerin bu nedenle boşaltıldığı iddialarına ilişkin ise Şikarçi, "Bu gülünç bir yalandır. İlkesel olarak bu düşmana tokat atma ruhuyla çelişiyor. ABD'yi katil bir düşman olarak görüyoruz. ABD'liler hedeflerine ulaşmak için bu algı operasyonlarını üretiyor." görüşlerini paylaştı.

Tahran'da düşen Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının füzelerle vurulduğu yönündeki iddiaların da doğru olmadığını ifade eden İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü, bunun da psikolojik savaşın bir parçası olduğunu ve ABD'nin çıkarlarını savunanlar tarafından ortaya atıldığını savundu.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN AÇIKLAMA

İran Devrim Muhafızları Komutanı Abdollah Araghi, Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı düzenleyen İran'ın "yakında daha sert bir intikam" alacağını söyledi.

Reuters'ın aktardığına Araghi'nin Tasnim haber ajansında yer alan açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün akşamki açıklamalarından sonra yapıldı

Geçen hafta Cuma günü İranlı bir generali öldüren hava saldırısı için talimat veren Trump, dün de İran'ın ABD üslerine yaptığı misillemede ABD askerlerinin zarar görmediğini ifade ederek Tahran'ın "saldırgan tutumundan vazgeçiyor" gözüktüğünü ifade etmişti.

Tasnim'de yer alan başka bir haberde ise, Devrim Muhafızları'nın ikinci en kıdemli yetkilisi olan Ali Fadavi, ABD hedeflerine füze saldırısının İran'ın askeri gücünün bir göstergesi olduğunu ifade ederek, ABD askeri birliklerinin "elleri kolları bağlı kaldı" dedi.

"TAHRAN DERS VERMEYE DEVAM EDECEK"

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin ölümünün ardından İran dini lideri Ali Hamaney tarafından Süleymani'nin halefi olarak ilan edilen Tuğgeneral İsmail Kaani ise, İran devlet televizyonuna konuştu.

Kaani, "Tahran ders vermeye devam edecek. İran'ın füze saldırıları önünde sonunda ABD'yi bölgeden sürecek." ifadelerini kullandı.