ABD kara birlikleri ilk kez IŞİD’le çatıştı

ABD kara birlikleri ilk kez IŞİD’le çatıştı
IŞİD, yüz kadar ABD’li askeri danışmanın bulunduğu Irak üssüne saldırdı. Çıkan çatışmaya, F-18’lerin desteğindeki ABD askerleri de katıldı

Irak’ta İslamcı terör örgütü IŞİD’le kara savaşına girmeyeceğini pek çok kez açıklayan ABD, ordusu, örgütün saldırıya geçmesi üzerine ilk kez sıcak çatışma yaşadı. IŞİD militanları, yüz kadar Amerikalı askeri danışmanın da bulunduğu Irak ordusuna ait, Anbar’ın batısındaki Ayn el Esad’daki üsse saldırdı. Bunun üzerine ABD askerleri, Iraklılarla birlikte çatışmaya girdi. ABD’ye ait F-18 savaş uçaklarının desteğindeki ABD askerleri, iki saati aşkın bir süre çatıştıktan sonra, IŞİD militanlarını püskürttü. Şafaknews’in haberine göre havadan da koalisyon güçlerinin desteklediği operasyonda çok sayıda IŞİD’li öldürüldü. Irak ordusu, gönüllü aşiret birlikleri ve ABD’nin geçtiğimiz ay Irak’a gönderdiği koalisyon askerleri Ürdün ve Suriye sınırlarına 90 kilometre mesafedeki stratejik bölgede ağır silahlar da kullandı. Irak ordusuna bağlı kaynaklar, bölgede bulunan IŞİD’lilerin ağır kayıplar verdiğini ve çatışmalar nedeniyle bölgeye 10 km mesafedeki Dolab İlçesi’nde bulunan militanların bölgeyi bırakarak kaçtıklarını belirtti. Bölgedeki aşiret liderlerinden biri olan Şeyh Mahmud Mimravi, IŞİD’in işgalinden beri stratejik bölgeyi temel üs ve geçiş bölgesi olarak kullandığını, ABD askerlerinin katılımıyla kurtarılan bölgede IŞİD’in büyük bir darbe aldığını söyledi. Anbar’da geçen ay ABD askerlerinin 50 bin yerel askeri eğitmeyi planladığı açıklanmıştı.
150 kadına infaz
Irak’ın Felluce kentinde IŞİD, militanlarla evlenmeyi kabul etmeyen 150 kadını idam etti. Irak İnsan Hakları Bakanlığından yapılan açıklamada, IŞİD’in, Felluce’de çok sayıda cinayet işlediğini ve öldürülenlerin toplu mezarlara defnettiği belirtildi. Örgütün, kentteki El-Hadra El-Muhammediyye Camisi’ni hapishaneye çevirerek, kadın ve erkeklerden oluşan çok sayıda kişiyi tutukladığı aktarılan açıklamada, “Felluce’de IŞİD örgütü militanlarıyla cihad nikahını kabul etmeyen bazıları hamile 150 kadının, Ebu Enes el Libi adındaki militan tarafından idam edildiği” belirtildi.