ABD, papaz için her yolu deniyor

ABD, papaz için her yolu deniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelen ABD'li Senatörler Lindsey Graham ve Jeanne Shaheen, görüşme sonrası yaptığı açıklamada FETÖ'den tutuklu Papaz Brunson'u ABD'ye götürmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Bilun ÇELİK / Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li Senatörler Lindsey Graham ve Jeanne Shaheen'i kabul etti. AKP Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü. 29 Haziran'daki bu ziyaretin ardından ABD'li Senatörler, Türkiye'de tutuklu bulunan Pastör Andrew Brunson'la cezaevinde görüştü. Senatörler, Pastör Brunson ziyaretinin ardından Twitter'dan açıklamalarda bulundu.

Lindsey Graham, Erdoğan ile görüşmesini "İyi, saygılı ve samimi" olarak niteledi. Graham, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Ciddi görüş ayrılıklarımız var ancak, ortak noktalarımız da çok. Türkiye'nin, ABD ile kazan-kazan şeklinde stratejik ortak olmaya ihtiyacı var. Biz Pastör Brunson ve diğer sürtüşme konuları arasında olan Rus yapımı S-400 füzeleri ve F-35 savaş uçakları üzerinde samimi bir görüşme yaptık. Ancak ABD-Türkiye ilişkilerine gelindiğinde, kaybetmek bir seçenek değil" dedi.  Graham, Pastör Brunson'un durumunun da iyi olduğunu belirtti. "Brunson bana göre hiçbir şeyden suçlu değil" diyen Graham, onu Amerika'ya götürmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarının altını çizerek, Amerikan Senatosu'ndan bir çok kişinin bu konu ile yakından ilgilendiğini kaydetti.

Shaheen de twitter hesabından görüşmeyle ilgili şunları yazdı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, benim ve Graham'ın endişeleri konusunda çok anlayışlı davrandı." 

ABD Senatonun önce gelen üyelerinden olarak bilinen Graham, Silahlı Kuvvetler Bütçe ve Adalet Komisyonlarında görev yapıyor. "Masum Amerikan vatandaşlarının tutuklanmasına karışan Türk yetkililer, uluslararası sonuçlarla karşılaşmalı. Bilhassa Rahip Brunson'a karşı eylemleri rehin alma kapsamına girer" açıklaması yapan Shaheen de ABD'nin Türkiye'ye F-35 dahil silah satışını blokesini öngören tasarıyı hazırlamıştı. Shaheen'in FETÖ ile bağlantılarının olduğu yönündeki haberleri bir çok gazetede yer almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la geçen sene Mayıs ayında yaptığı görüşmede de Papaz Andrew Brunson'ın serbest bırakılmasını istediği bildirilmişti. CNN Türk'ün haberine göre Brunson'ı ilk önce Trump dile getirdi, sonra Başkan Yardımcısı Mike Pence de iade konusunu açtı. Beyaz Saray'dan yapılan bilgilendirme açıklamasında da Trump'ın Papaz Brunson'ın serbest bırakılması konusunda 3 kez talepte bulunduğu ve acilen ABD'ye iadesini istediği aktarıldı. Trump ile görüşen avukatı Jay Sekulow da Trump'ın kendisine papazı kurtarmak için söz verdiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da  Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Polis Akademisi Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ile ilgili Amerika'ya seslenerek, "Bizden kalkıyorlar filanca papazı bize verin diyorlar. Bir papaz da sizde var, siz de bize onu verin, biz de size onu verelim. 'Ya onu karıştırma' ne demek. Sizde yargı var, bizde yargı yok mu? Kaldı ki bizdeki yargılanıyor, sizdeki yargılanmıyor. Pensilvanya'da yaşıyor. Sizin vermeniz çok daha rahat, hemen verebilirsiniz" demişti.

18 TEMMUZ'TA HAKİM KARŞISINDA

ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson, İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunuyor. Brunson, 18 Temmuz'da yeniden hakim karşısına çıkacak. İzmir'in Aliağa İlçesi'nde görülen önceki duruşmada, bir gizli tanık Brunson'ın "Hristiyan bir Kürt devleti" kurmaya çalıştığını iddia etti. Gizli tanık Brunson'ı ABD Ordusu'nun Suriye'de YPG'ye silah yardımı yapması için de koordinat sağlamakla suçladı. Brunson ise "utanç verici ve iğrenç" olarak nitelediği suçlamaları reddetti. ABD Başkanı Donald Trump'ın bizzat Türkiye'den iadesini talep ettiği Brunson hakkında 35 yıl hapis cezası isteniyor. İddianamede Brunson'ın hem Fetullah Gülen Cemaati hem de PKK adına suç işlediği, Gülen yapılanmasına üye bazı isimlerle de görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Brunson ise "Ben Suriyeli mültecilere yardım ediyorum, onlar 'PKK'ya yardım ediyorsun' diyor. Bir kilise kuruyorum, hemen 'Gülen'den yardım alıyorsun' diyorlar" sözleriyle iddiaları reddetti.

İlgili Haberler