ABD PKK ortaklığı tam gaz devam

ABD PKK ortaklığı tam gaz devam
ABD ile Türkiye arasında Suriye'deki Amerikan askerlerinin 'YPG armalı kamuflaj' giymesi nedeniyle gerilim yaşanırken, Reuters haber ajansı dünyaya ilginç bir fotoğraf servis etti.

İngiliz haber ajansı Rakka’nın kuzeyinde IŞİD’e yönelik operasyonda YPG güçleriyle aynı safta savaşan bir Amerikalıyı elinde ABD bayrağıyla yansıtan bir fotoğraf paylaştı. Fotoğraftaki ABD’li gönüllü savaşçının göğsünde YPG arması bulunuyor.

Ana omurgasını terör örgütü PKK bağlantılı YPG güçlerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’in kalesi niteliğindeki Rakka’nın kuzeyinde terör örgütüne yönelik operasyona devam ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, harekâta havadan destek verirken, bölgede ABD ordusuna mensup özel kuvvet askerleri de bulunuyor.

BİRİ ‘GÜVENLİK’ DEDİ, ÖBÜRÜ ‘HEMEN ÇIKARIN’

ABD askerlerinin YPG arması taşımasına yönelik eleştiriler üzerine dün ABD’den üst düzey açıklamalar gelmişti. Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook, “özel harekât birliklerinin güvenliklerini sağlamak için yerel silahlı güçlerin arasına katılabileceğini” söylemişti.

IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren ise askerlere üniformalarındaki YPG armasını sökme emri verildiğini söyledi. Warren, “YPG armalarını taşımaları yetkileri dahilinde değil ve uygunsuz. Düzeltmek için gerekli adım atıldı. Bölgedeki askeri ortaklarımız ve müttefiklerimizle bunun için iletişime geçtik” diye konuştu.

TÜRKİYE ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD özel kuvvet askerlerinin YPG armalı üniformalar giymelerine, “Müttefikimiz olan bir ülkenin YPG arması kullanması kabul edilemez. Bu çifte standarttır, iki yüzlülüktür” ifadesiyle tepki göstermişti.

Bugün bir dizi açılış için Diyarbakır’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuya ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi: “Bize verilen söz bu değil. Bize dost olanlar, bizimle NATO’da beraber olanlar kalkıp da kendi askerini, YPG’nin işaretleriyle Suriye’ye göndermemeli, gönderemez.”