ABD, PYD ile görüştüklerini kabul etti

ABD, PYD ile görüştüklerini kabul etti
Obama’nın özel temsilcisinin, PYD'nin üst düzey yöneticisiyle görüşüldüğü Beyaz Saray tarafından kabul edildi. ABD Dışişleri sözcüsü yapılan görüşmeden herhangi bir pişmanlık duymadıklarını açıkladı.

ABD'nin PYD'ye desteği iyice ayyuka çıktı. AKP'nin göstermelik tepkilerine rağmen örgütün üst düzey isimlerinin Obama'nın özel temsicisiyle görüştüğü fotoğraflar geçen hafta medyaya yansımıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri sözcüsü Kirby skandal açıklamalar yaptı. Kirby, PYD'yi "Kürt savaşçı" olarak tanımlarken, medyaya yansıyan PYD ile görüşme fotoğraflarıyla ilgili pişmanlık duymadıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başka bir soru üzerine ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Temsilcisi Brett McGUrk'un Kobani'ye yaptığı ziyaret sırasında eski bir PKK'lı olan PYD sözcüsü Polat Can'la görüşmesinden, ABD'nin pişmanlık duymadığını belirtti.

PYD'YE KÜRT SAVAŞÇI TANIMLAMASI!

Kirby, McGurk'un, PYD Sözcüsü Polat Can ile görüştüklerini kabul ederek, “McGurk'un Kobani'ye gidiş nedeni, Kobani'nin IŞİD'in elinden alınmasının yıldönümüydü. Bu kişi ile çok önceden ayarlanan bir görüşme değildi. Kürt savaşçıların sözcüsü olarak bu kişi de ordaydı ve McGurk, kendisiyle kısa bir görüşme yapıp görüş alış verişinde bulundu" dedi.

ABD, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin askeri kanadı YPG'yi terörist örgüt olarak görmediklerini ve YPG'yi desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt dışı gezisinden dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin PYD ile ilişkisine değinerek, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi?" sorusunun gündeme geldiği Washington'da, ABD'nin açıklamaları, Türkiye'nin beklediği yönde olmaktan uzak kaldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, konu ile ilgili soruya verdiği yanıtta, ABD'nin PYD'yi ve Suriye'deki askeri kanadı YPG'yi terörist örgüt olarak görmediklerini, IŞİD'e karşı en etkin mücadele eden bu gruplara desteklerinin süreceğini belirtti. Türkiye'nin, ABD'nin NATO müttefiki ve IŞİD'e karşı verilen savaşta önemli bir koalisyon ortağı olduğunu belirten Kirby, “Bu konu Türkler için yalnızca kuramsal bir sorun değil. Bire bir kendi sınırlarında yaşadıkları önemli bir güvenlik sorunu. Bunla da kalmayıp, milyonlarca göçmen ile uğraşıyorlar" dedi.

"MÜHİMMAT DESTEĞİ VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

PYD ve YPG konusunda Türkiye'nin endişelerini anladıklarını söyleyen Kirby, ABD'nin bu gruplara mühimmat desteği vermeyi sürdüreceğini belirtti. Kirby, Türkiye'nin PYD ve YPG konularında endişelerini anladıklarını dile getirerek, “Bu konuları Türk yetkililerle konuşmayı sürdüreceğiz" diye konuştu. Kirby, “Cumhurbaşkanı Erdoğan açık açık söyledi. Ya biz ya onlar dedi. ABD için, IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin mi yoksa YPG'nin mi katkısı daha önemli?" sorusuna verdiği yanıtta, “Burada yapılacak seçim, koalisyon üyesi olarak bizlerin IŞİD'e karşı çabamızı artırmak ve örgütü Irak ve Suriye'de zayıflatıp, bütünüyle ortadan kaldırmak" dedi.

"TÜRKİYE İLE KONUŞMAYI VE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

ABD'nin Türkiye ile olan yakın ilişkilerini daha da ilerletmek ve genişletmek istediğini belirten Kirby, PYD-YPG konusunda Türkiye ile yaşanan görüş farklılığının yeni bir konu olmadığına değinerek, “Türkiye bir NATO müttefiki, IŞİD'e karşı mücadelede kilit ortaklardan birisi. Sağladıkları desteğe de minnettarız. Yaşanan sorun Türkler için kuramsal bir sorun değil, bire bir sınırlarında yaşanan bir sorun. Bir kaç milyon insanla uğraşmak zorunda kalıyorlar, kendi sınırlarında olan göçmenlerle. Hatta, bu rakam Esad ve Rusya sayesinde sınırın öteki yakasında bekleyen insanlar nedeniyle daha da artabilir. Türkiye'nin büyük bir baskı yaşadığını anlamaktayız. Kendileriyle olabildiğince yakın çalışmayı sürdüreceğiz. YPD ile ilgili dillendirdikleri kaygılar yeni değil, yeni olan bir şey yok. Bu konuda Türkiye ile konuşmayı ve görüş alışverişinde bulunmayı sürdüreceğiz" dedi.