ABD, PYD’yi bağrına bastı

ABD, PYD’yi bağrına bastı
Dışişleri Bakanlığı, yasalara göre terör örgütü olarak nitelenen PKK’ya karşı duruşlarının değişmediğini, ancak IŞİD ile mücadelede PYD’nin desteklenmesi gerektiğini Türk yetkililere anlattıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Harf, önceki gece havadan silah, mühimmat ve tıbbi malzeme yardımı ile desteklenen, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’yi PKK’dan ayrı bir olarak gördüklerini söyledi. Harf, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Amerikan yasaları kapsamında terör örgütü olarak nitelenen PKK’ya karşı duruşlarının değişmediğini ancak IŞİD ile mücadelede PYD’nin desteklenmesi gerektiğini Türk yetkililere anlattıklarını söyledi. Harf, Erdoğan’ın “PYD’nin PKK ile eş ve terör örgütü olduğu” sözlerinin hatırlatılması üzerine ABD yasalarına göre, Suriye’deki Beşar Esad muhalifi PYD ile PKK’nın aynı örgütler olmadığını belirtti. Türkiye’nin, IŞİD’e karşı ABD’nin öncülüğünde oluşturulan koalisyonda kilit bir rol oynadığını vurgulayan Harf, Türkiye’nin koalisyon ortağı olarak önemli adımlar attığını ve Türkiye’yi yakın bir müttefik olarak gördüklerini söyledi. Harf, Türkiye’nin Kobani konusunda duyarsız kalıp kalmadığına ilişkin soruya verdiği yanıtta, “Türkiye’nin koalisyona katılımı yalnızca bir eyleme katılmaları veya katılmamaları üzerinden tanımlanamaz. Biz bunu böyle görmüyoruz. Türkiye 1 milyon üzerinde Suriyeli mülteciye, Kobani’den kaçan 180 bin kişiye kapılarını açtı” dedi.

“Listemizde yok” 
Harf, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Erdoğan’ı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu, Kobani’deki Kürt güçlere silah ve mühimmat desteği sağlanacağına ilişkin bilgilendirdiğini söyledi. Harf, “PYD’nin PKK’nın yan kolu olduğuna inanıyor musunuz” sorusuna verdiği yanıtta da “Aralarında bağ olduğunun farkındayız, bu konudaki tarihin ve bazı bağlantıların farkındayız. Ancak PYD, ABD yasalarına göre terör örgütleri listesinde yer almıyor” diye konuştu.