ABD-Rus anlaşması PYD’nin önünü açar

ABD-Rus anlaşması PYD’nin önünü açar
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusya ve ABD’nin Suriye’de ateşkes sağlanması için vardıkları anlaşmayı değerlendirdi.

Ateşkesin terör örgütü PYD/YPG’nin önünü açacağını belirten Mustafa, “Ateşkesin uygulanması mümkün değil. Anlaşma sağlansa da denetimi zor olur” dedi.

Bombalama bitmez

Çatışmaların 26 Şubat’ı 27 Şubat’a bağlayan gece durması gerektiğini belirten Abdurrahman Mustafa, “ateşkesin söylemde değil de eylemde de olması gerektiğini” belirterek şunları söyledi: “Bu ayın 27’sinde göreceğiz. Bunun uygulanması çok zor olacak. Çünkü IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütleri saldırılarına devam edecek. El Nusra ve muhalifler, bölgesel olarak birbirine çok yakınlar. Zaten Ruslar ve rejim, her eli silah tutanı radikal olarak görüyor ve vuruyor. Dolayısıyla bunu kim ve nasıl denetleyecek? Anlaşılan Rusya, terör bahanesi ile vurmaya devam edecek. Tek taraflı bir ateşkes gibi görünüyor. Ateşkesin en büyük hizmeti de terör örgütü PYD/YPG’ye olacak. Örgüt bu sayede kendine daha fazla alan sağlayacak. Çünkü ‘PYD/YPG, IŞİD ile savaşıyor’diye bir algı yaratıldı. PYD de ‘IŞİD ile savaşıyorum’ bahanesiyle kendisine alan açmaya devam edecektir.” Terör örgütü PYD/YPG’nin ateşkesi kendi lehine kullanacağına dikkat çeken Abdurrahman Mustafa, Rusya ve Beşar Esad rejimin açtığı alanları örgütün dolduracağını dile getirerek şöyle devam etti: “Türkmenler zor durumda. Bilindiği üzere Türkmenler olarak biz ılımlı muhalefetin bir parçasıyız. Burada hedef ılımlı muhalefet olduğu için durumlar zor. Biz ateşkesin sağlanması ve saldırıların bir an önce durdurulmasından yanayız. Ama bu bir tür tuzaktır. Ben bunu böyle yorumluyorum. İyiniyetli bir adım olduğunu düşünmüyorum. Ateşkesten sonra PYD’nin ilerlemesi daha fazla devam edecektir. Onlara alan açacaklar. İdlip tarafında da El Nusra bahanesi ile muhalefeti bitirecekler.”

Bunun planı yapılmış

Abdurrahman Mustafa, Türkmenlerin kendi topraklarını korumak adına ellerinden gelen mücadeleyi verdiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, “Bu savaş uzun sürerse Suriye bölünür” açıklamalarına da değinen Mustafa, “Öyle anlaşıyor ki bunun planını yapmışlar. Krizi bu kadar uzatmalarından bu sonuç çıkıyor. Bütün bunlar, Suriye’nin bölünmesine hizmet eder. Suriye’de fiili bir durum yaratılmış olur” dedi. ABD ve Rusya’nın anlaştığı ateşkeste IŞİD ve El Nusra kapsam dışı bırakılmıştı. Ateşkese Suriye yönetiminin ardından Suudi Arabistan da olumlu yaklaşmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise ateşkes kararını desteklediklerini, ancak Türkiye’nin güvenliği söz konusu olduğunda anlaşmayı bağlayıcı görmeyeceklerini açıklamıştı.