"ABD, Suriye'de PKK'yı eğitiyor"

"ABD, Suriye'de PKK'yı eğitiyor"
TSK'nın Kandil operasyonunu değerlendiren emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, "Kandil'de ne kadar PKK'lı varsa, Suriye'ye çekildi. Verilen silahlarla eğitim yapıyorlar. Fırat'ın doğusu bir eğitim alanı haline döndü" dedi.

Bilun Çelik/ Ankara

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kandil'e yönelik harekâtı devam ederken ABD, Suriye'de PKK'lıları eğitmeye başladı.

ABD ve İsrail'in çok büyük operasyona hazırlandığının gün gibi ortada olduğunu kaydeden Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, "Kandil'de ne kadar PKK'lı varsa, Suriye'ye çekildi. Onlara eğitim verilen bölgeleri var. Verilen silahlarla eğitim yapıyorlar. Fırat'ın doğusu bir eğitim alanı haline döndü" dedi.

Karakuş, "ABD İran'ı vurmayı planlıyor. Kandil operasyonu konusunda ABD'nin bugüne kadar ses çıkarmamasının bir nedeni de bu. Menbiç'te de her şey uygun gidecekmiş gibi ABD'liler orası yönetilecek şeklinde bir antlaşma havası yaratıyor. PKK çekiliyormuş havası vermek istiyorlar" diye konuştu.

Kandil operasyonunda Barzani'nin de ses çıkarmadığını dile getiren Erdoğan Karakuş, şunları söyledi: "TSK Kandil'e girince İran ile İran'ın Suriye'deki birliklerinin irtibatı kesilmiş olacak. Menbiç'te oyalama taktikleri de sürüyor. ABD seçimden sonra planlarını aynen uygulamayı planlıyor. Amacı İran'ı vurmak olduğu için Kuzey Kore ile de anlaştı. Japonları da, Güney Kore'yi, Çin'i de rahatlatmış oldu. O bölge sakinleşti. ABD ile İsrail, içinde bulunduğumuz bölgede büyük bir harekâta hazırlanıyor." ABD'nin sürekli olarak Türkiye'yi yanında tutmak istediğini söyleyen Karakuş, şöyle devam etti:

"Kandil'deki teröristlerin çoğunluğu eskiden Zeli denilen bölgeye kaçtı. PKK, PJAK ile bu bölgeden rahatlıkla irtibat kurar. Hava harekâtına karşı İran'a karşı kaçma düşünceleri vardır. 1994'te büyük darbe yemişlerdi ama tekrar bu bölgeye çekiliyor. Hava harekâtıyla tekrar burası vurulur, bunu bildiği için ABD kaybetmek istemediği teröristleri Suriye'ye çekti. Eğitim yaptırılıyor. Kara harekâtı da kolay yapılamıyor. 4 bin Tır, 2 bin uçakla getirilen silah ve mühimmatın eğitimi veriliyor. ABD Menbiç'te zaman kazanıyor. 'PKK'yı çekiyoruz' diyorlar ama ABD çekilmiyor. 'Birlikte nöbet tutalım' diyorlar. ABD buradan bir türlü geri çekilmiyor."