ABD-Türkiye ilişkileri krizin eşiğinde

ABD-Türkiye ilişkileri krizin eşiğinde
Trump'ın YPG/PKK'ya silah yardımı kararının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendiren Economist dergisi "İki NATO müttefiki arasında yıpranan ilişkilerin bir başka krizin eşiğinde olduğunu" düşünüyor.

Economist dergisinin sitesinde yer verilen bir analizde TSK’nın Irak'ta Sincar’a, Suriye'de de Karaçok Dağı'na düzenlediği hava harekatı ardından Rusya ile Peşmerge Yönetimi'nin gösterdiği tepkiye değinildikten sonra şu değerlendirme yapıldı:

"Ama en büyük zararı Türkiye'nin Amerika ile ilişkileri gördü. Hava saldırılarından kısa bir süre sonra Amerikan askerleri, yeni çatışmalara engel olmak için peşmergeyle birlikte Türkiye-Suriye sınırında ortak devriyelere başladı, bu da, NATO üyesi iki müttefik arasında soğukluk olduğu endişesini gündeme getirdi.”

“TÜRKİYE’NİN SEÇENEKLERİ SINIRLI”

Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Kürtlerin Suriye'de devlet kurmasına engel olmak için ne gerekiyorsa yapacakları uyarısında bulunduğunu belirtti ancak  "Türkiye'nin seçenekleri sınırlı olduğu" görüşünü de dile getirdi. Dergi şunları yazdı:

“Fırat'ın doğusunda Kürtlerin kalelerine yönelik bir hareketlenme, Türk askerlerini Amerikan güçleriyle karşı karşıya getirir. Suriye'nin kuzeybatısına yönelik bir saldırı, Türk askerlerini Rus savaş uçaklarının insafına bırakır. Atlantik Konseyi'nde görevli araştırmacı Aaron Stein, daha olası bir senaryonun Şengal civarında düzenlenebilecek yeni bir hava harekatı olabileceğini söylüyor."

İlgili Haberler