ABD Türkiye'ye karşı hangi 4 Yunan adalarına askeri üs kuracak? Kozmik odayı açtıranlar kimlerdi

ABD Türkiye'ye karşı hangi 4  Yunan adalarına askeri üs kuracak? Kozmik odayı açtıranlar kimlerdi
Yunan basını, ABD’nin Ege Adaları’na üs kuracağını yazdı: Türk Boğazlarını ekarte edeceğiz. Karadeniz'den çıkan gemiler Amerikan ve Yunan üsleri arasından geçmek zorunda kalacak. Bu üslerin kurulması Türkiye'yi tehdit eder nitelikte olduğundan akıllara Kozmik odaya girilmesi skandalı geldi.

Son dönemde Doğu Akdeniz temalı ortak askeri tatbikatların sayısını artıran ABD ve Yunanistan, bu defa Türkiye'ye karşı açıkça eyleme geçti.

Odatv’den Kutalmış Gürbüz’ün haberine göre; 3 Ağustos Perşembe günü Yunan Yunan Pentapostagma gazetesi şu manşeti attı:

Mavi Vatan denize gömüldü, Ege Adaları'na Amerikan üsleri geliyor.

Haberde ABD'nin Yunanistan'da yeni askeri üsler kuracağı ve bunların muhtemelen Ege Adaları'nda yer alacağı aktarıldı.

AMAÇ TÜRKİYE'Yİ DEVRE DIŞI BIRAKMAK

Bugün Pentapostagma gazetesi, "Türk Boğazları Devre Dışı" başlıklı yeni bir haber yayınladı.

sufudsifdglflhgfh.jpg

Söz konusu haberde, ABD'nin Ege Adaları'na kuracağı askeri üslerin apaçık şekilde Türkiye'yi devre dışı bırakma amacı taşıdığı belirtildi:

Şu anda Karadeniz'den geçen gemiler, Türk Boğazlarından geçmek durumunda. Fakat ABD'nin kuracağı askeri üsler ile birlikte Türk Boğazlarının stratejik önemi kalmayacak. Çünkü Ege'yi geçmek isteyen gemilerin, Amerikan ve Yunan üsleri arasından geçmesi gerekecek. Rus gemilerinin geçişini doğrudan ABD denetleyecek ve gerektiğinde engel olabilecek.

Yunan adalarının ise yeni bir "Yunan Boğazları" oluşturacağını ve deniz trafiğinin buralara yönlendirilmesinin amaçlandığını söylediler.

HANGİ ADALAR DÜŞÜNÜLÜYOR

Pentapostagma gazetesi açıkça anlaşmalar yoluyla silahtan arındırılmış üç Ege adasına Amerikan askeri üssü kurulmasının gündemde olduğunu belirtti: Limni, Yamurgi, Kerpe.

mmmmasfsd.jpg

Diğer yandan anlaşma kapsamında yer almayan ve silahlandırılmasında sakınca olmayan ve stratejik konumu ile dikkat çeken İskiri adasının da Amerikan üssü için bir seçenek olduğu belirtildi.

Haberde, Yunan ve Amerikan çıkarları için "Türkiye ile hızlandırılmış bir deniz mili görüşmesi yapılarak adalar, münhasır ekonomik alan ve 6 mil mevzusunun görüşülmesi gerektiği" ifadesine yer verildi.

TEMSİLCİLER MECLİSİ ONAYLADI

ABD 2024 Savunma Bütçesinde Yunanistan’da kullanımdaki beş üsse ilave olarak dört yeni üs için kaynak aktarımı Temsilciler Meclisinde onaylandı. Tasarı daha sonra Senato'da görüşülecek.

KOZMİK ODAYA NASIL GİRİLDİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından hakkında açılan davada FETÖ üyeliği, devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme suçlarından 17 yıl 1 ay hapis cezası alan Savcı Mustafa Bilgili, yanında 8 savcı ile birlikte 26 Aralık 2009’da Seferberlik Bölge Başkanlığı'na giderek elindeki arama yetkisiyle her yeri arayacağını söyledi. Görevli askerlerin mahkeme kararı olmadan arama yapamayacaklarını söylemesi üzerine nöbetçi Hakim Kadir Kayan, gerekli arama kararını verdi.

Ancak dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kozmik Oda olarak adlandırılan odalara girilmesine izin verilmeyeceğini ve kendisinin durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini söyledi.

Başbuğ’un Erdoğan’la görüşmesinin ardından Kozmik Oda’ya girilmesine karar verildi ve 27 Aralık 2009’da başlayan aramalar, 26 Ocak 2010 tarihine kadar sürdü.

Bülent Arınç’a suikast ihbarı ile başlayan ve devletin mahrem sırlarının Kozmik Oda’dan çıkarılması ile sonuçlanan o sürecin sonucunda devletin tüm gizli planları açığa çıktı ve gizli servislerin eline geçti.

İlgili Haberler