ABD: Türklerle aynı fikirde değiliz

ABD: Türklerle aynı fikirde değiliz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner “Türkiye’nin PKK ve YPG kaygılarını anlıyoruz ama YPG konusunda aynı görüşü paylaşmıyoruz” dedi

ABD, PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’ye  destek vermekte israrlı. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşmada, ABD’nin bölgede taraflar arasında ayırım yapamadığını ve “Bunları tanıyamadığınız için bölge kan revan içinde” şeklindeki sözleriyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Biz ortak ve müttefikiz, Türk yetkililerle çok derin ve ciddi görüşmeler yapıldı. PKK’dan kaynaklanan kaygılarını anlıyoruz ve açıkca YPG’den. YPG konusunda aynı görüşü paylaşmıyoruz” diye konuştu. Günlük basın toplantısında Suriye’deki gelişmelerle ilgili soruları yanıtlayan Toner ayrıca, PKK’ya bir an önce Türkiye’deki saldırılara son vermesi çağrısı yaparak, “Türk yetkililerinin PKK saldırılarına cevap sorumlulukları var. Bizim umudumuz, tansiyonun sona ermesi ve tekrar pazarlık masasına dönülmesi” diye konuştu. Toner, günlük basın toplantısında Suriye’deki gelişmelerle ilgili “A planı” olarak tanımladığı diplomatik görüşmelerin ABD’nin önceliği olduğunu belirterek, “Bununla birlikte bizim sürekli göz önünde bulundurduğumuz farklı seçeneklerimiz var. Bunların neler olacağı hakkında bugün konuşmak istemiyorum” dedi. Münih görüşmeleri öncesi ön şartın söz konusu olmadığını ve görüşmelerin başlaması gerektiğini belirten Toner, “Suriyeli muhalifler uçaksavar da istiyorlar” sözü üzerine, “Bakan John Kerry Suriye’deki insani facianın boyutları hakkında konuştu. Geçtiğimiz hafta Londra’daydık ve yüklü miktarda bir para bu insanlara verildi. Malzeme yardımına devam edeceğiz” dedi.

Desteğe devam

Başkan Barack Obama’nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk da Türkiye’nin PKK’ya karşı verdiği mücadelede yanlarında durduklarını fakat Suriye’nin kuzeyindeki Kürt grupları desteklemeye devam edeceklerini söyledi. McGurk, “Türkiye’yi PKK’ya karşı korumak istiyoruz. Fakat aynı zamanda Kuzey Suriye bölgesindeki Kürtleri IŞİD’e karşı güçlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.