ABD Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne

PKK-PYD iş birliğini gerçekleştiren ve silah yardımı sağlayan Amerikalı yetkililerin Türkiye'nin açacağı dava sonucu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde ve Türkiye'deki mahkemelerde yargılanmaları gerektiğini hukukçu Ali Konak ilk kez Sonsöz Gazetesinde yazdı.

Ali Konak 8 Kasım 2017 tarihinde, "PYD'ye destek savaş suçudur Amerikalılar yargılanabilir" başlıklı yazısında Amerikalıların cezai sorumluluğunu değerlendirmiş ve Türkiye'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuru yollarını açıklamıştı.

13 Kasım 2017 tarihindeki yazısında Ali Konak, PKK-PYD iş birlikçisi ABD'lilerin Türkiye'de Türk Mahkemelerinde iç hukukumuza göre nasıl yargılanabileceklerini "PKK/PYD iş birlikçisi Amerikalıları yargılamalıyız" başlıklı yazısıyla açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Şubat'ta, "Amerika'nın, PYD ve YPG'ye silah desteğine karşı, uluslararası hukuk kapsamında Türkiye'nin bir girişimi olup olamayacağına" yönelik soruya, "Bunların her türlü çalışmasını yapıyoruz, yapacağız. Gerek ikili görüşmeler gerek uluslararası mahkemeler noktası; bunların değerlendirmelerini yapıp atmamız gereken adımları da atacağız" diye yanıt verdi.

Bir gazetecinin, "Uluslararası hukukta karşılığı var mı?" sorusu üzerine Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Olmaz olur mu, olması gerekir tabii. Böyle bir saçmalık olur mu? Yani buralarda hiçbir hak ve yetkin yok ve üstelik terör örgütlerini beslemek suretiyle NATO'da beraber olduğun, kendi ortağın olan ülkeye saldırtıyorsun. Bize düşen, bu müracaatımızı yapmak. Hak arama müracaatımızı yapmak. Terör örgütüne böyle bir desteği vermek, onlara yardım, yataklık yapmak zaten ulusal ve uluslararası hukukta suç teşkil ediyor. Birileri farklı yaklaşabilir, o ayrı ama biz üzerimize düşen görevi yapalım, adımlarımızı atalım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hem iç hem de uluslararası hukukta iki alanda da mı atılacak?" sorusuna karşılık da "Tabii her iki alanda. İnceliyor arkadaşlarımız, çalışmalarını yapıyorlar." diye konuştu.

Erdoğan'ın ve hukuk danışmanlarının medyadaki yazıları dikkatle takip ettiği de ortaya çıktı.

Bakalım, Türkiye'de Cumhuriyet Savcıları Amerikalı yöneticiler ya da Amerikan Devleti hakkında bu davayı açacaklar mı?

Bakalım, Cumhurbaşkanı Amerikalılar hakkında suç duyurusunda bulunacaklar mı?

Bakalım, Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Amerika ve yöneticileri hakkında dava açacak mı?

Bakalım muhalefet bu konuda neler söyleyecek?

Yazarın Diğer Yazıları