ABD vatandaşlığından çıktı!

ABD vatandaşlığından çıktı!
ABD Hazine Bakanlığı'nın dün paylaştığı bir belgeye göre New York doğumlu İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ABD vatandaşlığından çıktı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın dün yayınladığı ve 2016'nın son çeyreğinde ABD vatandaşlığından çıkan 5.411 kişinin isimlerine yer verildiği listede İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın (tam adıyla 'Alexander Boris Johnson') olduğu da görüldü.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Johnson’ın 2016’ın ilk aylarında vatandaşlıktan ayrılmak için başvurduğu ancak işlemlerin uzun sürdüğü belirtildi.

New York doğumlu Johnson, Londra Belediye Başkanı olduğu 2015'te Sunday Times gazetesine verdiği demeçte, 'vatanseverlikle ilgili nedenler' yüzünden ABD pasaportundan vazgeçmek istediğini söylemişti. ABD vatandaşlığını bir 'doğum kazası' olarak niteleyen Johnson, dönemin ABD Büyükelçisi Matthew Barzun ile konuyu çözüme kavuşturmak için bir yol aradığını anlatmıştı. Johnson, "Bu değişikliği yapmayı düşünmemin sebebi, yalnızca ve daima İngiltere’ye bağlı olmamdır" ifadesini kullanmıştı. Ancak Johnson, ABD vatandaşlığından ayrılma işlemlerinin kolay olmadığını belirterek sürecin uzayabileceğini vurgulamıştı.

Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinin İçişleri Bakanı olan Ali Kemal'in öz torunu Stanley Johnson'un oğlu.

Bu arada ABD, 2014'te Johnson'ın İngiltere'nin başkenti Londra'daki evini satmasının ardından gelir vergisi talebinde bulunmuş, Johnson da ödemesi beklenen miktara sert çıkmıştı. ABD yasalarına göre çifte vatandaşlığı bulunanlar yurtdışında yaşıyor olsalar da ABD'ye vergi ödemek zorunda.