ABD ve AB ülkeleri Rus diplomatları sınır dışı ediyor

ABD ve AB ülkeleri Rus diplomatları sınır dışı ediyor
İngiletere'de patlak veren Rus diplomat krizinin ardından ABD, Kanada ve Ukrayna'nın yanı sıra 14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Rusya ve İngiltere arasında yaşanan casus krizine çok sayıda ülke müdahil oldu. Eski Rus casusu Sergei Skripal'in İngiltere'nin Salisbury kentinde zehirlenmesiyle başlayan casus krizi tüm Avrupa'ya yayılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 60 Rusya vatandaşını 'casus' olarak niteleyerek sınır dışı ettiğini duyurdu. ABD öte yandan Seattle'daki Rusya Konsolosluğunu kapatma kararı aldı.

60 diplomattan 48'inin Rusya'nın Washington Büyükelçiliği personelinden, geri kalanının New York merkezli Birleşmiş Milletler'de görevli personelinden olduğu söyleniyor. 

14 AB ÜLKESİ SINIR DIŞI EDİYOR

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği üyesi 14 ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını söyledi. 

Rusya'nın Washington Büyükelçisi yaptığı ilk açıklamada, "ABD, Rusya ile ilişkilerde kalan küçük kısmı yerle bir etti" dedi. 

Rusya'ya karşı adım atan ABD, Kanada ve Ukrayna'nın yanı sıra, Polonya, Fransa ve Çekya belirli sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmeye karar verdi.

Almanya: 4
Polonya: 4
Litvanya: 3
Letonya: 1
Hollanda: 2
Ukrayna: 13
Fransa: 4
Danimarka: 2
Çekya: 3
Estonya: 1
İtalya: 2

İlgili Haberler