Batı’dan Rusya’ya karşı Ukrayna’ya topyekün yığınak

Batı’dan Rusya’ya karşı Ukrayna’ya topyekün yığınak
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal girişimi sürerken Batı Ukrayna’ya adeta mühimmat yığıyor. Ağır silahlar ve savunma sistemleri Ukrayna’nın Donbas bölgesine sevk edildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, kaynak ülke adı vermeden “partner ülkeler” tarafından S300 füzelerinin savunma sistemine eklendiğini açıkladı.

Bu sistemler Donbas ve Kırım’ı kapsayacak şekilde konuşlandırıldı.

Kiev yönetimi, ayrıca Polonya’dan Rus yapımı 200 adet T-72 tankı ile onlarca zırhlı personel taşıyıcının orduya ulaştırıldığını duyurdu.

Almanya parlamentosundan geçen yasaya göre Kiev yönetimine Alman yapımı Leopar tankları ile Gepard uçaksavar tankı sistemleri gönderilecek.

AB de, savaşın başından beri 1.5 milyar dolarlık askeri Yardım yaptı.

Öte yandan daha savaş başlamadan Ukrayna’ya yaklaşık 15 bin “Javelin” seyyar tanksavar füzesiyle 5 bin civarında seyyar “Stinger” hava savunma sistemi gönderen ABD, önümüzdeki günlerde 45 kilometre menzile sahip 18 obüs topuyla bunlar için 40 bin top mermisi teslim edilecek.

ABD ayrıca Kiev yönetimine 300 adet kamikaze dron ulaştırmaya hazırlanıyor. Ayrıca 8 adet Sovyet yapımı Mi-17 savaş helikopteri de teslim edilecek.

Biden, Kongre’den Ukrayna için 33 milyar dolarlık askeri, ekonomik ve insani yardım talep etti. Bunun 20 milyar dolarının askeri yardımlara gitmesi bekleniyor.

Çekya, 30 kadar T-72 tank ve 50 kadar zırhlı araç teslim etti. Ayrıca tanksavar silahlar da gönderdi.

Polonya 200 Sovyet yapımı T-72 tankla çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı araç verdi.

İngiltere, seyyar hava savunma sistemleri, uzun menzilli füzeler ve askeri elektronik donanımı Ukrayna’ya teslim etti.

Slovenya, Sovyet yapımı tank ve zırhlı araç ların yanı sıra Alman yapımı “Puma” ve “Leopar” tankları gönderdi.

 

 

İlgili Haberler