ABD ve PYD'nin ortaklığı artarak devam ediyor

ABD ve PYD'nin ortaklığı artarak devam ediyor
Çözüm sürecinde Türkiye'nin dostu olan PYD, ABD ile birlikte Türkiye'nin aleyhindeki faaliyetlere hız verdi. ABD'nin operasyonlarıyla PYD'ye yeni alanlar açılmaya devam ediyor.

Basnews’e açıklamalarda bulanan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey PYD'li bir terörist, “Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) başat gücü olan YPG ile ABD’den üst düzey bir heyet, Kobanê’de yaptıkları görüşmede, Fırat’ın batısındaki bölgelerin IŞİD’in elinden kurtarılması konusunda anlaştı’’ dedi.

İBRAHİM KALIN AÇIKLAMIŞTI

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 31 Mart’ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmeye ilişkin olarak,"DAİŞ'e karşı yürütülen mücadelede Rakka, Menbic, Cerablus bu hat üzerinde neler yapabiliriz, bununla ilgili de hem istihbarat birimlerinin hem askerlerin yürüttüğü çalışmaların devam ettirilmesi konusu özellikle ifade edilmiştir. Ayrıca Türkiye’nin PYD hakkındaki hassasiyetleri gündeme geldi’’ açıklamasında bulunmuştu.

ABD, AZEZ'İN ALINMASINA İZİN VERMİYOR

Geçtiğimiz hafta Basnews’e konuşan üst düzey bir QSD yetkilisi, “ABD, güçlerimizin Azez’e yaklaşmasına müsaade etmiyor çünkü bu bölge Suriyeli muhalif güçlerin kontrolünde. Ancak ABD, koalisyon uçaklarının da desteğiyle Menbic ve Cerablus’un QSD tarafından kurtarılmasını istiyor’’ demişti.

"ARAP AŞİRETLERİ DESTEK VERECEK"

Menbic ve Cerablus’taki Arap aşiretlerinin de sözkonusu operasyona destek vereceklerini açıkladıklarını aktaran TPYD'li ‘‘Arap aşiretleri, IŞİD’in uygulamalarından büyük bir rahatsızlık duyuyor’’ dedi.

Türkiye’nin, YPG’nin Fırat’ın batısına geçmemesi konusundaki tüm hassasiyetlerine rağmen QSD güçleri, Minbic’e 12 km, Kobanê’ye ise 35 km uzaklıktaki Tişrîn Barajı’nın kontrolünü sağlamıştı.QSD Güçleri, Minbic’e sadece 7 km mesafede bulunuyor.