ABD ve Rusya Suriye için yeniden anlaştı

ABD ve Rusya Suriye için yeniden anlaştı
Rusya'nın, ABD'nin ricası üzerine, tarafların uçaklarının Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmesini önleyen memorandumu yeniden yürürlüğe soktuğu iddia edildi.

Sputnik'in Rus basınından aktardığı habere göre; Rusya Dışişleri kaynakları, "Washington, Suriye hava sahasında istenmeyen olayların yaşanmasını önleyecek mekanizmanın yeniden çalışmaya başlaması için ricada bulundu" dedi.

Bir diğer Dışişleri kaynağı ise, "(ABD Dışişleri Bakanı Rex) Tillerson'ın ricası üzerine tarafların uçaklarının karşı karşıya gelmesini engelleyecek memorandum 13 Nisan'da yeniden yürürlüğe sokuldu" ifadelerini kullandı.

İzvestiya'ya konuşan Rus siyasetçilere göre, Washington'ın bu adımı atması gerekiyordu çünkü Rus tarafıyla koordinasyon olmaması olumsuz sonuçlara yol açabilirdi.

Söz konusu memorandum, ABD'nin 7 Nisan'da Humus yakınlarındaki bir hava üssüne beklenmedik bir Tomahawk füzesi saldırısı gerçekleştirmesi ardından Moskova tarafından durdurulmuştu. Moskova, tarafların orduları iletişim kurulması için oluşturulan 'kırmızı hattı' da askıya almıştı.

Memorandum, her ikisi de Suriye'deki terörist gruplara hava operasyonları düzenleyen Rusya ve ABD'nin uçaklarının karşı karşıya gelmesini önlemek için Ekim 2015'te imzalanmıştı.