Robot satışları zirve yaptı. İşsizlik artacak mı?

Robot satışları zirve yaptı. İşsizlik artacak mı?
2022’nin ilk üç ayında gerçekleşen robot satışları rekor seviyelere yükseldi. ABD’deki işsiz sayısının arttığı bu günlerde 1,6 milyar dolar değerinde robot satılması dikkat çekti. Akıllara "işsizlik krizi küresel çapta büyür mü" sorusu geldi.

Association for Advancing Automation (A3) dergisinde yayınlanan makaleye göre, sadece ABD’de bile robot teslimatlarının yüzde 40 arttığını gösterdi.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; ABD’yi baz alarak hazırlanan raporda işverenlerin, işçi bulmakta zorlanmasından sonra robotlara yöneldiği iddia gündeme geldi. İşverenlerin bu tercihi sebebiyle robot satışlarındaki yüzde 40’lık artışın yaşandığı dönemde, ABD’deki işsizlik ise 11,5 milyon kişiye kadar ulaştı.

A3 Başkanı Jeff Burnstein, robotların insanların işlerini ellerinden aldığını kabul etmedi. Yaptığı açıklama ise şu şekilde kayıtlara geçti:

“Robotlar, insanların istemediği tekrarlayan işlerdeki açıkları doldurmaya yardımcı oldu. Artık robotları ve otomasyonu dağıtma seçeneğimiz yok, bu mutlak bir zorunluluktur. Uzun süredir inandığımız ve kullanıcıların da doğrulamaya devam ettiği üzere robotlar, şirketlerin rekabet etmesine yardımcı oluyor ve nihayetinde büyümelerini idare etmek için daha fazla iş yaratıyor.”

2020 yılında robot ve otomasyon ile ilgili Dünya Ekonomik Forumu bir araştırma gerçekleştirdi. Rapora göre, 2025 yılına kadar muhtemel 85 milyon iş yok olacak, ancak ‘yarının işi’ olarak adlandırılan yeni meslekler bu açığı kapatacak.

İlgili Haberler