ABD’DE kara İSYAN!

ABD’DE kara İSYAN!
18 yaşında silahsız siyahi bir genci vurarak öldüren polis hakkında büyük jüriden “Yargılamaya gerek yok” kararı çıkınca göstericiler kenti ateşe verdi

ABD’de günlerdir merakla beklenen davada, büyük jüriden çıkan karar, Ferguson’da başlayan olayları alevlendirdi.  Siyahi genç Michael Brown’u öldüren polis memuru Darren Wilson’u yargılayan jüri,  dava açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Ağustos ayında yine olayla ilgili Ferguson’da meydana gelen olaylarda, halk sokaklara dökülmüş, bunu kitlesel protestolar ve sokak çatışmaları izlemişti. Jüriden çıkan karar olayların daha da artarak yeniden başlamasına neden oldu. St. Louis mahallesinde yoğunlaşan olaylarda bölge emniyet müdürü Jon Belmar’ın açıklamalarına göre, olaylarda 12 bina ateşe verildi, en az 150 el ateş edildi. Belmar buna karşılık polisin ateşli silah kullanmadığını ve kimsenin ölmediğini söyledi. Olaylarda polise göre 29 kişi de göz altına alındı. Bir yerel polis yetkilisi “muhtemelen ağustos ayındaki en şiddetli olaylardan bile daha kötüsünü” yaşadıklarını söyledi.

Olaylar yayılıyor
Ferguson’daki olaylar, ülke geneline de yayılmaya başladı. California’nın Oakland kentinde düzenlenen protesto gösterisinde olay çıktı. Yaklaşık bin kişi 580 numaralı otoyolu trafiğe kapattı. Göstericiler daha sonra Oakland kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Şehir merkezinde toplanan göstericiler burada protestolarına devam etti. “Eller yukarı, ateş etme” sloganları atan protestoculardan bazıları polislere sözlü saldırıda bulundu. Göstericiler arasında bulunan bazı gruplar çevredeki kimi işyerlerine ve araçlara saldırdı ve maddi hasara yol açtı. Bir grup ise sokakta ateş yaktı.

Polisin ifadesi
Polis memuru Wilson’ın jüriye verdiği ifadede, Brown’ın silahını almaya çalıştığını öne sürdüğü belirtildi. Missouri eyalet yetkilileri, Wilson’ın jüriye verdiği ifadeyi yayınladı. Wilson, eylül ayında verdiği ifadesinde, devriye görevi sırasında Brown ve arkadaşını hırsızlık şüphesiyle durdurduğunu ve bu sırada Brown’ın araca yönelerek kapıya sert şekilde vurduğunu savunuyor. Siyahi gencin bu sırada kendisine yumruk attığını ve silahını almaya çalıştığını öne süren Wilson, daha sonra silahını kurtararak Brown’a ateş ettiğini anlatıyor.