ABD’de polise isyan diğer kentlere sıçradı

ABD’de polise isyan diğer kentlere sıçradı
New York’ta göstericiler Brooklyn Köprüsü’nü trafiğe kapatırken, Atlanta, Boston, Los Angeles ve Minneapolis’te de protesto vardı. Cleveland’da çocuk cinayeti protesto edildi

Gösteriler durmuyor

 

ABD’nin Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında, 18 yaşında silahsız siyah bir genci vurarak öldüren polis memuru yargılanmasına gerek olmadığı kararına yönelik protestolar diğer şehirlere de yayıldı. New York’ta protestocular Brooklyn Köprüsü’nü kısa süreliğine trafiğe kapatırken, Atlanta, Boston, Los Angeles ve Minneapolis’te de protesto vardı. Cleveland’de ise polisin elinde sonradan gerçek olmadığı anlaşılan bir silah tutan 12 yaşında bir çocuğu vurarak öldürmesi protesto edildi.

Obama’dan talimat

Ferguson’da yaşanan olaylara değinen Başkan Barack Obama, olayı bahane ederek şiddete başvuranlara hiçbir sempati duymadığını ama toplumun bazı kesimlerine adil davranılmadığı duygusuyla hayal kırıklığı yaşayanları anladığını söyledi. Obama, Adalet Bakanı Holder’dan toplumda güveni inşa etmeye odaklı bir seri toplantı oluşturmak için birlikte atılabilecek spesifik adımları belirlemesi talimatını verdi. Obama, “Binaları yakmak, insanları tehlikeye atmak, bunlar yıkıcıdır ve hiçbir gerekçesi olamaz” dedi.

Siyahi ünlüler eleştirdi

ABD’de bazı siyahi sporcu ve sanatçılar, Missouri’de 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’u öldüren polis memuru Darren Wilson’un yargılanmaması yönündeki jüri kararının ardından yaptıkları değerlendirmelerde, benzer ölüm olayının bir daha yaşanmamasını isteyerek, protesto gösterilerindeki şiddetin Brown’un kaybına cevap olamayacağını belirtti. Eski ünlü basketbol oyuncusu Earvin  “Magic”  Johnson, Twitter mesajında, “Siyahi gençlerin gereksiz kaybını durdurmak için birlikte çalışmalıyız. Ferguson’da adalet yerini bulmadı” ifadesini kullandı. Amerikalı senarist, yönetmen ve yapımcı Shonda Rhimes ise Martin Luther King’in “Karanlık bizi karanlıktan çıkaramaz, sadece aydınlık bunu yapabilir” ifadesini kullanırken, ünlü basketbol oyuncusu Lebron James de şunları kaydetti: “Toplum olarak sık sık olan bu tür şeyleri durdurmak için nasıl daha iyisini yaparız. Bu aileler için çok üzülüyorum. Şiddet cevap değildir, misilleme çözüm olmadığı gibi.”  Şarkıcı Kelly ise  “Düşmanlık bu dünyada birçok probleme neden olmuştur fakat bunlardan herhangi birini henüz çözmüş değildir” dedi.