ABD'DEN 2. Kürt operasyonu!

ABD'DEN 2. Kürt operasyonu!
Beyaz Saray, 1990’lı yıllarda Irak’ın kuzeyinde yaptığı operasyonun benzerini kuzey Suriye’de yapmaya hazırlanıyor. Bu amaçla ENKS yetkilileri ABD başkentine davet edildi.

ABD, Suriye barış görüşmeleri kapsamında Suriye Ulusal Kürt Konseyi’ni (ENKS) davet etti. Görüşmelerde ENKS ile terör örgütü PKK/PYD’nin de bağlı bulunduğu TEV-DEM (Demokratik Halk Hareketi) arasındaki sorunların giderilmesi konusunda çaba harcanacağı belirtildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Politbüro üyesi ve ENKS yöneticisi Müslim Mıhemed, ABD’nin ENKS’ye resmi davet gönderdiğini belirterek, ENKS heyetinin yakın bir zamanda ABD’ye gideceğini söyledi. Mıhemed, “ENKS dış ilişkiler komitesi bu davete katılacak ve ABD’ye gidecek.

Davet 2 gün önce geldi ve kamuoyuna açıklandı. ENKS heyetinin ABD’ e tam olarak hangi gün gideceği belli değil ancak yakın bir zamanda gitmesi bekleniyor. ENKS heyeti ABD’de yöneticilerle görüşecek” dedi. ENKS’nin görüşmede şu anda Irak’ın kuzeyinde IŞİD’e karşı savaşan Suriye peşmergelerini Suriye’nin kuzeyine götürmek için bir kez daha ABD’den PYD’ye baskı yapması isteğinde bulunacağı öğrenildi. PYD, ENKS’in bu talebine karşı çıkıyor. 23 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye temsilcisi Michael Ratney de ENKS’den bir heyetle görüşme gerçekleştirmişti.

Barzani’ye yakın 2010 yılında Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı’da kurulan ENKS’nin PKK/PYD çizgisine mesafeli, daha çok Mesut Barzani’nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yakın duran 11 siyasi parti tarafından oluşturulduğu ifade ediliyor.

Son bilgilere göre, Suriyeli peşmergelerin ülkelerine geri dönmesine izin vermeyen PYD’nin, gücünü ABD’den aldığı, PYD’ye bağlı peşmergelerin Suriye’deki ENKS’nin askeri gücünü arttıracağı gerekçesini öne sürdüğü biliniyor. Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD unsurları tarafından şimdiye dek ENKS’ye bağlı 30 parti yetkili ve üyesini tutuklandı. Baskı, bölgede tepkilere yol açıyor.