ABD’den kara harekatı sinyali

ABD’den kara harekatı sinyali
Genelkurmay Başkanı, IŞİD ile mücadelede hava saldırısının başarısız olması halinde asker sevkiyatını Başkan’a önerebileceğini söyledi

ABD’den kara harekatı sinyali

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Savunma Bakanı Chuck Hagel ile birlikte Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde ABD’nin IŞİD stratejisiyle ilgili oturuma katıldı. Hagel ve Dempsey, oturumda Washington’ın IŞİD politikalarına yönelik senatörlerin sorularını yanıtladı. Başkan Obama’nın açıkladığı IŞİD ile mücadelede ABD’nin izleyeceği stratejiyi destekleyen Dempsey, geniş kapsamlı koalisyonun uygun bir ileri adım olduğunu belirtti. Bu noktada haklı çıkmayı umduğunu ifade eden Dempsey, “Eğer bu başarılı olmazsa ve ABD’ye yönelik tehditler bulunursa, tabii ki Başkan’a (Obama) geri gidebilir ve ABD kara kuvvetlerinin kullanılmasını içeren bir tavsiyede bulunabilirim” diye konuştu. Irak’ta şu anda bulunan ABD askerlerinin doğrudan muharip rol üstlenmediğinin altını çizen Dempsey, Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge’nin Musul’u geri almayı planlaması halinde, ABD askerlerinin Irak güçlerine eşlik etmesi veya yakın muharebeye dair tavsiyede bulunabilmesini isteyeceğini kaydetti. Dempsey, ABD ordusunun IŞİD’i tek başına yenilgiye uğratamayacağını, bu mücadelede Arap ve Müslüman ülkelerin katkısının kritik önem taşıyacağını dile getirdi. 

“Türkiye farkında” 
Hagel, Türkiye’nin IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı grupların oluşturduğu tehdidin diğer her ülke gibi farkında olduğunu ve IŞİD’e karşı mücadelede ortak ve net çıkarlar paylaştıklarını belirterek “(Türkler) Bizimle birlikte çalışıyorlar ve çalışmaya da devam edecekler” dedi. Dempsey’e yanıt veren Beyaz Saray ise Başkan Barack Obama’nın Irak’a kara birliklerinin yollanmasıyla ilgili politikasında bir değişiklik olmadığını açıkladı.