ABD'den nükleer füze açıklaması

ABD'den nükleer füze açıklaması
ABD'li Senatör, Kore yarımadasında yaşanan son gelişmelere vurgu yaparak "savaş endişesinin günden güne büyüdüğünü" belirtti.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Kore 2 aylık suskunluğunu bozarak yeni bir nükleer deneme gerçekleştirdi. Bu nükleer deneme de bir kez daha hedefin ne kadar uzağa taşınabileceğini gözler önüne serdi. Öyleki "Hwasong-15" adı verilen nükleer füzenin ABD'nin başkenti Washington'da dahil bütün ABD şehirlerine ve bölgelerine ulaşabilecek potansiyeli yakaladığı belirtildi.

Kuzey Kore'nin daha önceki nükleer denemelerinin muhattabı Kore bölgesi ve çevresindeki ABD ile işbirlği yapan ülkelerdi. Ancak iki aylık bir sürede Kuzey Kore'nin nükleer füzelerinin namlusunu direkt olarak ABD'ye çevirmesi tansiyonu ciddi anlamda yükseltti.

ABD ve Güney Kore kuvvetleri, Kuzey Kore'nin Hwasong-15 adlı nükleer füze sisteminin denemesine misilleme yapmak adına bölgede Pazartesi gününden itibaren 230 uçakla "tatbikat" yapmaya başladı. Güney Kore savunma bakanı "Vigilant Ace" adını verdikleri tatbikatların Kuzey Kore'ye cevap olarak yapılmadığını, bu tür harekatların bölgede Güney Kore, ABD ve müttefiklerinin savaş kapasitelerini arttırma amacıyla yapıldığını söyledi.

12 bin ABDli askerin katıldığı tatbikat ABDli ve Güney Koreli kaynaklarca yıllık "rutin" bir tatbikat olduğu açıklansa bile bu tatbikat bugüne kadarki en kapsamlı tatbikat olma özelliğini taşıyor.

Kuzey Kore 230 uçaklık bu tatbikatın "istila" amacını taşıdığını iddia ederek nükleer bir savaşın "her an" gerçekleşebileceğini vurguladı.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre; ABD'li Senatör Lindsey Graham bölgedeki iki haftalık bu gerilimin ortasında kalan yüksek sayıdaki ABDli asker ailelerinin ve bölgedeki diğer vatandaşların hızlıca Pentagon tarafından ülkeye geri getirilmesini söyledi.

Kore bölgesine ek kuvvet olarak gidecek ABD'li askerlerin yanlarında ailesi olmadan bölgeye gönderilmesi gerektiğini ifade eden Cumhurtiyetçi Senatör Graham durumun her an kontrolden çıkabileceği endişesi içerisinde olduklarını vurguladı. Hwasong-15 adlı nükleer füzenin denenmesinden sonra ulaşılan nükleer kapasite Kuzey Kore'nin "nükleer ülke" olarak ilan edilmesini sağladı.