ABD'den PKK/YPG'ye bir silah sevkiyatı daha!

ABD'den PKK/YPG'ye bir silah sevkiyatı daha!
ABD güçleri tarafından başını terör örgütü PKK/YPG'nin çektiği Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) teslim edilmek üzere 200 kamyon dolusu silah ve mühimmat gönderildi.

Suriye'de ABD, Rusya ve İran destekli grupların etkisiyle ülkede hakimiyet alanları değişmeye devam ediyor. Harita alan ölçümlerine göre, yaklaşık 4 ay zarfında Beşar Esad rejiminin ve terör örgütü YPG/PKK'nın hakimiyet alanlarını genişlettiği, IŞİD ile diğer cihatçı gruplara ait alanların ise azaldığı görüldü.

Esad rejimi son dönemde Rusya'nın desteğiyle Doğu Guta, 7 yıl önce silahlı ayaklanmanın başladığı Dera ve Kuneytra bölgelerini ele geçirmişti. Terör örgütü KK/YPG, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'i kaybetmesinin ardından yüzde 25'lere gerileyen toprak işgalini, ülkenin doğusunda ilerletti.

Örgüt, nisandan beri, işgalindeki alanı 45 bin 967 kilometrekareden 51 bin 379 kilometrekareye kadar çıkardı. PKK/YPG'nin elinde tuttuğu alan yüzde 25'ten yüzde 27,7'ye yükseldi. ABD destekli YPG'ye yakın kaynakların Twitter üzerinden aktardıkları bilgi ve görüntülere göre, ABD güçleri, önceki gece SDG'ye 200'den fazla kamyondan oluşan bir yardım konvoyu gönderdi. Gönderilen konvoyda silah ve mühimmatın bulunduğu öğrenildi. ABD, 2014 yılından beri düzenli olarak YPG'ye yüklü miktarda askeri yardımlarda bulunuyor.

Söz konusu yardımlar 5 bin TIR'ı aşarken, Suriye yönetimi başta olmak üzere çeşitli ülkeler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Türkiye'nin Afrin'i ele geçirip ABD ile Menbiç mutabakatına varması kaşısında Suriyeli Kürtlerin Suriye hükümetiyle mesaisi hız kazandı. Sputnik'e konuşan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) yöneticisi Gelo İsa, SDG'nin, Süveyde'ye baskın yapan IŞİD'e karşı Suriye güçleriyle birlikte savaşmaya ve kaçırılan Dürziler için hareket geçmeye hazır olduğunu duyurdu. SDG Suriye ordusuna katılmaya istekli.

YPG, ABD desteğiyle Suriye'de işgalini yüzde 25'ten yüzde 28'e genişletirken, Pentagon, terör örgütüne 200 kamyon dolusu daha silah ve mühimmat gönderdi.

Cihatçılara karşı savaşan terör örgütü PKK/YPG militanlarını "kara gücüm" diyerek pohpohlayan ABD yönetimi, silah göndermeye devam ediyor. Şimdiye kadar terör örgütüne 5 bir TIR'ı aşkın silah, cephane ve araç yollayan ABD, YPG'ye tam destek veriyor.