ABD'den Türkiye'ye tehdit: "Rahibi bırakmazsanız..."

ABD'den Türkiye'ye tehdit: "Rahibi bırakmazsanız..."
ABD'de Başkan Yardımcısı Pence'in ardından Başkan Trump da rahip Brunson tümüyle serbest bırakılmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi ağır yaptırımla tehdit etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'de 'FETÖ ve PKK destekçiliği' suçlamasından yargılanan, 2 yıllık tutukluluğu dün ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Brunson'la ilgili bugüne değinki en sert açıklamasını yaptı.

Trump, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

''Rahip Andrew Brunson'ı uzun zamandır gözaltında tuttukları için Türkiye'ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız.''

Evanjelik rahip Brunson'dan ''Muhteşem bir Hıristiyan, aile babası ve harika bir insan'' diye söz eden Trump şöyle devam etti:

''Çok büyük acılar çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı.''

BİR AÇIKLAMA DA PENCE'DEN

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, cezaevinden çıkan ancak ev hapsi devam eden ABD’li rahip Andrew Brunson ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Pence gün içinde yaptığı ilk açıklamada, rahibin ABD'ye geri dönmesini sağlamak için ABD Başkanı ve tüm yönetimin çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Pence bu sözlerinin üzerinden saatler geçmeden skandal bir açıklamada bulundu. AP’nin son dakika duyurduğu habere göre Pence, rahip Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulayacağını söyledi.

Terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 2016’dan beri cezaevinde bulunan Brunson’ın tutukluluğu dün ev hapsine çevrilmişti.

TÜRKİYE’DEN CEVAP

Yapılan bu açıklamaya Türkiye’den sert cevap geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump’ın Türkiye’yi yaptırımla tehdidine ilişkin, “Kimse Türkiye’ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz” dedi.

İBRAHİM KALIN: TEHDİTKAR DİLİN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bu açıklamalarından sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan da açıklama geldi. Kalın, “ABD Türkiye’ye tehditler savurarak bir netice alamaz. Tehditkar dilin kabul edilmesi mümkün değil” ifadelerinde bulundu.

OKTAY: ABD SAYGI DUYMAK ZORUNDA

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Ucuz tehditlere tahammülümüz yok. ABD, Türk yargısının kararına saygı duymak zorunda" dedi.

İlgili Haberler