AB'de 'dışlanma' tartışması

AB'de 'dışlanma' tartışması
Lüksemburg, sığınmacılar karşı sert tavırları nedeniyle Macaristan'ın Avrupa Birliği'den (AB) dışlanmasını istedi.

Lüksemburg, sığınmacılar karşı sert tavırları nedeniyle Macaristan'ın AB'den dışlanmasını istedi.

'GEÇİCİ VEYA SÜREKLİ AB'DEN DIŞLANMALI'

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, 'Avrupa Birliği’nin temel değerlerinin yoğun bir şekilde ihlal edilmesine izin verilmeyecek. Kim Macaristan gibi savaştan kaçan sığınmacılara karşı tel örgü çeker, basın özgürlüğü ya da yargı bağımsızlığını ihlal ederse, geçici veya sürekli olarak AB’den dışlanmalıdır' açıklamasını yaptı.

'DIŞLAMA DOĞRU YOL OLACAK'

AB'nin Macaristan'ın bu tutumuna karşı göz yumamayacağını ifade eden Bakan Asselborn, AB değerlerinin korunması ve birliğin geleceği için bu tür davranışlar gösteren ülkeleri dışlamanın en doğru yol olacağına dikkat çekerken, birlik üyesi bir ülkenin AB’den çıkartılması için gereken kararın oybirliği ile alınması hükmünün de değiştirilmesini istedi.

'MÜLTECİLER, VAHŞİ HAYVANLARDAN DAHA KÖTÜ MUAMELE GÖRÜYOR'

Asselborn,”Burada savaştan kaçan insanlar neredeyse vahşi hayvanlardan daha kötü muamele görüyor. Macaristan’ın sığınmacıları durdurmak için çektiği tel örgü her geçen gün daha da uzuyor, yükseliyor ve tehlikeli hale geliyor. Macaristan sığınmacılara karşı ateş emri vermenin arifesinde. Tel örgüleri geçmek isteyen herkes, en kötü senaryoyu hesaplamak durumunda' ifadelerini kullandı.

Bakan Asselborn, Macaristan’ın bugün olsa AB üyesi olamayacağını da söyledi.