AB'den 'Kaşıkçı' açıklaması

AB'den 'Kaşıkçı' açıklaması
Avrupa Birliği: "Kaşıkçı'nın ölümüyle iligili detaylar ve 1963 Viyana Konsolosuluk Sözleşmesi'nin şok edici şekilde ihlali çok endişe vericidir"

Merkel ve Maas tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Cemal  Kaşıkçı'nın şiddet kullanılarak öldürülmesinin teyit edilmesinin, üzüntüyle  öğrenildiği" kaydedildi.

Kaygıları üzücü bir şekilde gerçekleşen Kaşıkçı'nın nişanlısı ile  yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunulan açıklamada, "Olayı şiddetle kınıyoruz.  Suudi Arabistan'dan ölümün arka planıyla ilgili saydamlık bekliyoruz." ifadesi  kullanıldı.

Sorumluların hesap vermesi gerektiği vurgulanan açıklamada, Suudi  Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğundan, olayın seyriyle ilgili verilen  bilgilerin yetersiz olduğu belirtildi.

FRANSA'DAN SERT AÇIKLAMA GELDİ

Fransa Dışişleri Bakanlığı Suudi gazeteci Cemal  Kaşıkçı'nın öldürülmesini en ağır şekilde kınayarak olayla ilgili halen birçok  sorunun cevap beklediğini bildirdi. 

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın  konsoloslukta öldürülmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Fransa'nın dün gece Suudi yetkililerce Kaşıkçı'nın ölümüne  ilişkin yapılan açıklamaları not ettiği belirtilerek, Kaşıkçı'nın ailesine ve  yakınlarına baş sağlığı dilendi.

Fransa'nın "bu cinayeti en ağır şekilde kınadığı" vurgulanan  açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kaşıkçı’nın öldüğünün doğrulanması, gerçeğin ortaya çıkması yolunda  ilk adımdır. Birçok soru hala cevapsız."

Bu soruların cevaplandırılması ve sorumluların  gereken yanıtı alması  için geniş çaplı araştırma ve soruşturmanın yapılması talep edilen açıklamada,  Fransa'nın bir kez daha Suudi Arabistan yönetiminden bu yönde çaba göstermesini  beklediği kaydedildi.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na  girdikten sonra haber alınamayan Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan  arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Suudi  Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın  İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi  vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun  sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" iddia edilmişti.