AB’den yeni mülteci paketi

AB’den yeni mülteci paketi
Avrupa Birliği ülkeleri özellikle Suriye’den gelen mülteci akını ile mücadele için yeni bir paket konusunda anlaştı. Yeni önlemler ile birlikte özellikle deniz sınırlarındaki güvenliğin artırılması ön görülüyor.

Avrupa Birliği ülkeleri kaçak göçle mücadele için 5 milyar euroluk yeni bir paket konusunda anlaşmaya vardı. Yeni önlem paketi ile birlikte deniz ve kara sınırlarında ekstra güvenlik önlemleri alınacak.

Avrupa Birliği’nin kaçak göç konusunda alacağı yeni önlemler içinde sınırlarda kurulacak yeni tarayıcılar, otomatik plaka tanıma sistemleri ve analiz yapılması için mobil laboratuvarın kurulması yer alıyor.

Avrupa Komisyonu Birinci Başkan yardımcısı Frans Timmermans, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak ciddi bir bütçe artışına gittiklerini belirterek AB sınırları içinde özellikle deniz sınırlarını korumanın birinci öncelikleri olduğunu söylemişti.

Kaçak göçle mücadele için yapılan finansman artışının ABD üyeleri içinde büyük ölçüde kabul gördüğü öğrenildi.

Avrupa Birliği içinde pek çok ülke özellikle Suriye’den gelen mülteci akınına karşı sert önlemler alınmasını talep ediyordu.

Üye ülkeler içinde 120 bin Suriyeli mültecinin yerleştirilmesi kararına uymayan Macaristan, Polonya ve Çekya Adalet Divanı’na sevk edilmişti.

Başta Macaristan olmak üzere Polonya ve Avusturya gibi sağ hükumetlerin yönettiği ülkeler çok ağır göçmen politikaları izleyerek Orta Doğu ve Afrika’dan gelen mültecileri ülkelerinde barındırmıyor.