ABD'li petrol sondajı için Akdeniz'e geliyor

ABD'li petrol sondajı için Akdeniz'e geliyor
Akdeniz'de gerileme neden İtalyan sondaj gemisinin ardından şimdi de ABD'li petrol devi Exxon'un sondaj gemileri geliyor.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin tek taraflı olarak ilan ettiği “münhasır ekonomik bölge”de sondaj yapmak isteyen İtalyan Eni şirketinin Sapien 12000 gemisinin Türk savaş gemilerince engellenmesinden sonra Kıbrıs’tan ayrılmasının ardından yeni gelişmeler yaşanıyor. ABD’li petrol devi Exxon’un kiralamış olduğu araştırma gemilerinin yarın 10 numaralı parselde çalışmalara başlayacağı bildiriliyor.

KKTC’de yayımlanan Kıbrıs Postası’nca yer verdiği bir yazıda,  “Doğu Akdeniz bölgesinde doğalgaz krizi bayağı ciddi boyutlara ulaşmaya başladı” deniliyor. Yazıda  “Kıbrıs Rum tarafının tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge içindeki 10. parselde Exxon-Mobil-Qatar Petroleum konsorsiyumuna ait 2 gemi arama ve sondaj faaliyetlerine 5 Mart günü başlıyor. Sondaj ise Ekim ayında yapılacak” bilgilerine yer veriliyor.

Rum tarafının tek taraflı ilan ettiği 10. Parselde ilkbaharda arama ve sonbaharda da sondaj yapmasına karar verilmesinin Türkiye ve KKTC açısından bir takım sıkıntılar çıkaracak önemde olduğu yorumu yapılıyor.

Exxon-Mobil şirketinin kiraladığı belirtilen Ocean Investigator ve Med Surveyor adlı arama ve sondaj gemilerinin yazı kaleme alındığı sırada Yunan Lavrion kenti ve İsrail’in Hayfa limanı olmak üzere Doğu Akdeniz’de bulunduğu ifade ediliyor.

Yazıda, ABD hükümetinin ise Suriye’deki durumun “kendi kontrollerinden çıkması nedeni ile” 6.Filosunu Akdeniz’e göndermek kararını aldığının altı çizildikten sonra şu görüşler dile getiriliyor:

6. FİLO GEMİLERE MUHAFIZLIK YAPACAK MI?

“İşin ilginç yanına ve büyük tesadüfe göre, 10. Parselde başlayacak arama ve sondaj işlemleri tam da 6. Filonun Doğu Akdeniz’e geleceği tarihle çakışıyor. ABD’nin gerçekte vermek istediği mesaj, ‘ABD, Rumların tek yanlı Münhasır Ekonomik Bölge ilanını ve bu bölge üzerindeki egemenlik haklarını tanımaktadır ve 10. Parselde Exxon-Mobil-Katar Petrol konsorsiyumunun yapacağı işlemleri de desteklemektedir. Türkiye’nin müdahalesi olursa da gerektiğinde 6. Filo söz konusu arama ve sondaj gemilerini koruma görevini yapacaktır.’”

Suriye’ye olası müdahalenin “göstermelik amaç” olarak değerlendirildiği yazıda, “Gerçek amaç, Pazartesi günü 10. Parselde arama işlemlerine başlayacak olan Ocean Investigator ve Med Surveyor adlı gemilere muhafızlık etmek ve olası bir Türk müdahalesine mani olmak” deniliyor.

İlgili Haberler