ABD'li yetkili: "YPG konusunda Türkiye haklı"

ABD'li yetkili: "YPG konusunda Türkiye haklı"
Eski ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinden ve Washington merkezli Hudson Enstitüsü uzmanı Michael Doran, YPG konusunda Türk hükümetiyle aynı kaygıları taşıdığını söyledi.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinden ve Washington merkezli Hudson Enstitüsü uzmanı Michael Doran, Ortadoğu politikalarından sorumlu eski ABD Savunma  Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve eski Dışişleri Müsteşarı Emekli Orgeneral Mark  Kimmit ile Ulusal Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Denise Natali, Turkish  Heritage Organization'ın (THO) düzenlediği "Suriye Savaşı ve Bölgesel Güvenlik"  başlıklı panelde konuştu. 

ABD'nin bölgedeki stratejisine ilişkin Doran, "Burada açık bir  strateji göremiyorum. Yönetimin şu anda gittiği yönün bir tür temayül olduğunu  düşünüyorum." dedi. 

Başkan Donald Trump'ın seçim sürecinde Ortadoğu ile ilgili iki vaatte  bulunduğunu hatırlatan Doran, bunların "IŞİD'ı beklendiğinden erken yenmeye  çalışmak" ve " İran'a karşı geleneksel ittifakları tekrar canlandırmak" olduğunu  dile getirdi. 

Doran, "Yönetim, Obama'nın son 4-5 yıl boyunca gerek Irak ve Suriye'de  gerekse Lübnan veya nükleer görüşmelerde İran'a meyilli politika izlemesi  sayesinde yeni yönetime bölgede oldukça zayıf bir el bıraktığını düşünüyor." değerlendirmesinde bulundu.   

ABD'NİN YPG'YE SİLAH DESTEĞİ  

Washington'ın birinci önceliğinin IŞİD'ı yenmek olduğunu kaydeden  Doran, seçmene verdiği bu vaadin Trump'ı başkanlık koltuğunda zora soktuğunu ve  bu yüzden de YPG'ye silah verme seçeneğini değerlendirdiğini belirtti.  

ABD'nin YPG'ye silah vermesinin bir hata olduğunu anlatan Doran, şöyle devam etti:  

"Şahsi görüşüm bu hataydı. Ben de Türklerin, Türk hükümetinin YPG ile  ilgili ifade ettiği kaygıları taşıyorum. Türk hükümeti defalarca sınırlarının dibinde bir PKK devletinin kurulmasına müsaade etmeyeceğini ifade etti ancak biz, YPG'ye silah ve eğitim vermeye devam ettikçe o noktaya daha çok yaklaşıyoruz. O  noktaya yaklaştıkça da Türkleri kendimizden uzaklaştırmış ve Ruslara doğru itmiş  oluyoruz."  

Doran ayrıca Trump'ın bölgede Rusya karşıtı bir strateji  geliştirmek istiyorsa Türkiye ile iyi iletişim kurması gerektiğine dikkati çekti.  

ABD yönetiminin IŞİD'ın Suriye'de yenilmesinden sonra siyasi durumunun  belirsiz olduğuna da değinen Doran, ABD'nin terör örgütü IŞİD'ı yenmek için  harekete geçtiğini ancak sonrası konusunda herhangi bir planının bulunmadığını,  IŞİD sonrası Suriye'nin nasıl bir noktaya evrileceğini kimsenin bilmediğini öne  sürdü.  

"PYD'YE VERİLEN SİLAHLARI TOPLAYIN" 

Emekli Orgeneral Mark Kimmit ise George W. Bush döneminin sonundan  itibaren artık ABD'nin hem Irak'ta hem de Suriye'de kendi kuvvetlerinden ziyade  yerel kuvvetlere destek vermek suretiyle geriden liderlik yapma siyaseti  izlediğini ifade etti.  

Suriye'de izlenen bu politikanın Türkiye'de kaygılara neden olduğunu  vurgulayan Kimmit, IŞİD'ın Rakka'da yenilmesinden hemen sonra ABD'nin PYD/PKK'ya  verdiği silahları geri toplamasını önerdi.  

Kimmit, şunları söyledi: "Dışişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığının yapabileceği en hızlı  şey çok iyi tasarlanmış bir Silahsızlandırma, Dağıtma ve Entegrasyon Programı  (DDR) başlatmasıdır. Onları hızlı bir şekilde silahsızlandırıp tekrar toplumun  içine entegre etmemiz gerekir. Şunu temin etmemiz lazım; silah taşıyan insanların silahları bırakıp tekrar ailelerine bakmaya yöneltilmesi gerekir. Bu muhtemelen  en zor şey olacak."  

İlgili Haberler