ABD’li yetkiliye “tarih” serzenişi

ABD’li yetkiliye “tarih” serzenişi
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner ile görüşen Cemil Çiçek, sözde soykırım tasarısı konusunda “Tarihçiler bu konuyu araştırsın. Biz bunu kabule hazırız” dedi

ABD’li yetkiliye “tarih” serzenişi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara’da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’le yaptığı görüşmede, sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiçek, “Parlamentolar, bugünü ve geleceği inşa etmeli, geçmişi tarihçilere bırakmalıyız” dedi. Meclis Başkanı, şunları söyledi: “İkili ilişkilerimiz açısından maalesef Senato’da görüşülen Ermeni meselesiyle ilgili tasarı, tekliflerin, konuların arka arkaya geldiği, bizi gerçekten rahatsız eden bir döneme denk geldi. İnanıyorum ki bu Ermeni meselesi, soykırım meselesi, bu ülkeye yapılmış en büyük bühtandır diye düşünüyorum. İlişkilerimiz üzerindeki büyük bir yük oluşturuyor. Her yıl nisan ayı gelince, böyle bir konu ilişkilerimizi sıkıntıya sokan bir atmosferde cereyan ediyor. Yasama organın gündeminde yer alması, mesafe katetmesi Türkiye’deki rahatsızlığı da önemli ölçüde daha da artırmıştır. Bu meselenin, ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu her seviyede bugüne kadar ifade etmeye çalıştık.” 

Araştırsınlar
Çiçek, şöyle devam etti: “Parlamentolar, bugünü ve geleceği inşa etmeli, geçmişi tarihçilere bırakmalıyız. Biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Kim ne biliyorsa, kim ne söyleyecekse, bilim adamları, tarihçiler bu konuyu araştırsın. Biz bunu kabule hazırız. Dünyaya ilan ettik. Ama parlamentolar tarihi olaylarla ilgili karar verme sürecini başlatırsa, bu barışa, dostluğa, ikili ilişkilere zarar verir.” ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de konuşmasında 60 yıldan fazla süredir iki ülke arasındaki dostluğu, daha da ileriye götürmekten mutlu olduklarını anlattı. Boehner, şunları söyledi: “Ermenilerle ilgili konu, zaman zaman gündeme geliyor. 24 yıl içinde hep söylediğim şey şudur: ‘Biz yasa koyucuyuz, biz tarih yazan kişiler değiliz.’ O nedenle endişe etmeyin, kongremiz bu konuya dahil olmayacaktır. Tarihi yazmıyoruz, tarihçi değiliz.” 

Erdoğan’la da görüştü
Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan da, John Boehner ile görüştü. Erdoğan Başbakanlık Resmi Konutu’nda yaptığı görüşmede, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda Türkiye’nin hassasiyetine dikkati çekerek “söz konusu meselenin ikili ilişkileri olumsuz etkilemesine müsaade edilmemesi” gerektiğini belirtti. 

“Siyasi istismarlara Türkiye izin vermez”
Meksika’nın başkenti Mexico City’de ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen tasarıyı değerlendiren Davutoğlu, “Türkiye hiçbir şekilde bu tür siyasi istismarlara izin vermez. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi. Davutoğlu, “Senato veya Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na gitmesi ya da yönetimden bir açıklama gelmesi halinde daha önce gösterdiğimiz tepkiyi gösteririz ve nihai anlamda herhangi bir şekilde kabul edilmesi halinde ise tabii ki Türkiye’nin sessiz kalması beklenmez” diye konuştu. Tasarının, Senato ve Temsilciler Meclisi Genel Kurullarında gündeme gelmesi ve nihai anlamda kabul edilmesi halinde sessiz kalmayacakları “ uyarısında bulunan Bakan Davutoğlu, tepkilerinin açık olduğunu ve siyasi istismarlara izin vermeyeceklerini kaydetti. Tasarının alelacele ve birtakım Türkiye karşıtlığıyla bilinen çevreler tarafından gündeme getirildiğini bildiren Davutoğlu, şöye dedi: ” Tasarının Senato’nun genel gündemine getirilmesi zaten beklenmiyor. Dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bunun komite aşamasından ileriye gideceğini beklemediğini ifade etmişti. Yeni bir durum ortaya çıkmadığı için görüşmedik kendisiyle ancak tepkimiz açıktır.