ABD'nin açıklamasına Cumhurbaşkanlığı'ndan yanıt

ABD'nin açıklamasına Cumhurbaşkanlığı'ndan yanıt
Cumhurbaşkanlığı kaynakları "ABD'nin yazılı açıklaması görüşmenin içeriğini tam yansıtmıyor" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesine ilişkin ABD'den yapılan açıklamaya Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yalanlama geldi.

NTV'nin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı kaynakları ABD tarafından yapılan yazılı açıklamanın, görüşmenin içeriğini tam yansıtmadığını bildirdi. Kaynaklara göre, Trump Afrin operasyonuyla ilgili 'tırmanan şiddetten kaygı' hakkında bir ifade kullanmadı ve görüşmede, Afrin operasyonuyla ilgili görüş alışverişi dışında bir şey konuşulmadı.

ABD'den yapılan açıklamaya göre Trump, Türk-Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye'nin ihtiyatlı davranmasını istedi. Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynakları, söz konusu çağrının Afrin operasyonuyla ilgili değil, Menbiç'teki ABD askerleriyle ilgili olarak yapıldığını öne sürüyor.

'YIKICI VE YANLIŞ SÖYLEMLER İFADESİNİ KULLANMADI'

Kaynaklara göre Trump, 'Türkiye'den gelen yıkıcı ve yanlış söylemler' diye bir ifade kullanmadı. Konuşmalarda ABD'nin açıkça eleştirilmesinin rahatsızlık uyandırdığına değindi. Buna karşılık Erdoğan da terör örgütü YPG'ye silah verilmesinden Fethullah Gülen'in himayesine kadar uzanan ABD politikalarının Türk kamuoyunda ciddi infiale neden olduğundan söz etti.

OHAL'E HİÇ DEĞİNİLMEDİ

Konuşmada, Türkiye'deki OHAL'e hiç değinilmediğini aktaran kaynaklar, şunları kaydetti:

"Trump, Türkiye'de bazı ABD vatandaşları ve yerel personelin tutukluğundan bahisle bunların serbest bırakılmasını istedi. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, ilgili konuların yargıda olduğunu ve iddianamelerin tamamlanmasının akabinde kararı da yargının vereceğini hatırlattı."

Erdoğan ve Trump'ın görüşmesinde Zeytin Dalı Harekatı ve ikili ilişkiler görüşülmüştü.

İlgili Haberler