ABD'nin AKP'ye verdiği görev!

Beyaz Saray ile AKP arasındaki ilişkiler oldukça sıcak günlerden geçiyor.

Zafer Çağlayan'a çıkarılan tutuklama kararı ve Cumhurbaşkanlığı korumalarıyla ilgili soruşturmadan dolayı özellikle yandaş medyada ciddi bir tedirginlik oluştu.

Geçen hafta içerisinde AKP'den gelen açıklamalar, süreci daha da belirsiz hale getiriyor gibi gözüktü.

Bozdağ açıkça "ABD yargısı eliyle Türkiye'de darbe girişimi yapılmak isteniyor" ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler Zarrab soruşturmasının daha da büyüyüp iktidarın önemli isimlerini kapsayabileceğinin bir göstergesiydi.

AKP açısından son derece gergin bir atmosferde başlayan Birleşmiş Milletler toplantısı şu ana kadar sakin geçiyor.

BM'de liderler için verilen öğle yemeğinde Trump ile Erdoğan'ın kısa sohbeti Cumhurbaşkanlığı'nın resmi twitter hesabından paylaşıldı.

Erdoğan, sonrasında PBS televizyonundan Judy Woodruff'la yaptığı röportajda, "Trump'ın kendisini aradığını ve korumaları için çıkarılan karardan dolayı üzüntülerini bildirdiklerini açıkladı." Bu açıklama, hükümete yakın medya kuruluşlarından eş zamanlı servis edildi.

The Guardian gazetesi ise Beyaz Saray'a dayandırdığı haberinde "Trump'ın herhangi bir özür beyanında bulunmadığını" açıkça vurguladı.

Hükümet medyası tarafından, Erdoğan-Trump arasında herhangi bir sorun olmadığına yönelik mesajlar uluslararası kamuoyuna servis edilirken, ABD'den PYD'ye yapılan yeni silah sevkiyatının görüntüleri geldi.

***

BM'de dikkat çeken bir diğer husus ise Erdoğan ve Trump'ın konuşma metinlerinin benzerliğiydi.

İlk kez BM kürsüsüne çıkan Trump aynen şunları söyledi:

"ABD, geçtiğimiz Kasım'daki seçimden bu yana çok başarılı seçimler elde etti. Borsamız rekor seviyeye ulaştı. İşsizlik 16 yıldır görülen en düşük seviyeye geriledi. Artık ABD'de istihdam edilen insan sayısı geçmişte görülmediği kadar yüksek. Şirketler tekrar ülkeye geri dönüyor. Yaklaşık 700 milyar doları da askeri ve savunma harcamalarına aktaracağız. Ordumuz çok kısa bir sürede hiç olmadığı kadar güçlü bir konuma ulaşacak."

Tıpkı Erdoğan'ın Türkiye'de yaptığı konuşmalar gibi...

Trump konuşmasının devamında küresel teröre vurgu yapıp, sığınmacıları ağırlayan Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a teşekkür etti.

Trump konuşmasının bir bölümünde BM'ye açıkça eleştiride bulundu. "BM'de reforma ihtiyaç var" diyen Trump, egemenliklerinin tehdit edildiğini söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasındaki ilgili bölüm ise neredeyse bire bir aynıydı. Erdoğan, "Dünya 5'ten büyüktür diyerek sembolleştirdiğimiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılandırılması çağrımızın haklılığını teyit ediyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesinde ne kadar geç kaldığımızın da bu ifadesidir" şeklinde konuştu.

***

Gülen'in iade edilmemesi, korumalara ve Zafer Çağlayan'a çıkarılan tutuklama kararı ve PYD'ye yapılan silah yardımlarına rağmen AKP, "ABD ile aramızda sorun yok" mesajı vermek istiyor.

Bölgemizde yaşanan gelişmeler, ABD'nin teröre açıkça desteği, Cumhurbaşkanlığı hesabından paylaşılan dostluk fotoğrafları ve konuşma metinlerinin benzerlikleri dikkate alındığında ilginç bir tablo ortaya çıkıyor.

Barzani'yi yıllardır müttefik bilip "Bölgesel Kürt Yönetimi" sıfatı takan başlıca iki ülke Türkiye ve ABD,

PYD'yi devleştiren başlıca iki ülke (Çözüm süreci boyunca) Türkiye ve ABD,

Lider ve söylem profilleri benzeyen iki ülke Türkiye ve ABD,

Suriyelileri almamızı isteyen ve bundan gururla bahseden iki lider Trump ve Erdoğan...

***

2006 yılında Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül, "Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında ABD ile birlikte hareket ediyoruz. BOP, dış politika ilkelerimize uygun. Amacımız İslam ülkelerine özgürlük ve demokrasi getirmek" sözleri ve yine o yıllarda Erdoğan'ın "Biz BOP'un eş başkanlığını yapıyoruz" açıklaması tüm olanı biteni en yalın şekilde bizlere açıklıyordu.

Bir süre sonra kamuoyunda "BOP"un ne olduğu anlaşılınca AKP bu söylemlerden vazgeçti, ama projeye tek bir eleştiri getirmedi.

Son yaşanan gelişmeler gösteriyor ki BOP kapsamında birilerine verilen görev geri alınmış gibi gözükse de aynen devam ediyor!

Yazarın Diğer Yazıları