ABD’nin en büyük silah müşterisi Suudi Arabistan

ABD’nin en büyük silah müşterisi Suudi Arabistan
ABD Başkanı Trump’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması ile ilgili Suudi Arabistan’a yaptığı yaptırım sinyali ile ilgili bir analiz yayımlandı. Analizde Suudi tarafının ABD karşısında ekonomik ve stratejik açıdan elinin güçlü olabileceği belirtildi.

ABD Başkanı Trump’ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili yaptığı yaptırım açıklamasına Suudi Arabistan sert yanıt vermiş ve bu tür bir karara ‘misli ile karşılık verileceği’ duyurulmuştu.

Guardian gazetesinde konu ile ilgilli yapılan bir analizde, Suudi Arabistan tarafının ABD karşısında elinin daha güçlü olabileceği belirtildi.

Analizde, Suudi Arabistan halen 260 milyar varil petrol rezervine sahip olduğunu söylüyor. Günde 7 milyon varil kapasiteyle de dünyanın en büyük petrol ihracatçısı.

Bu durum, Riyad'a dünya ekonomisinde petrol fiyatlarını etkileme açısından büyük bir güç sağlıyor.

ABD'NİN EN BÜYÜK SİLAH MÜŞTERİSİ

Suudi Arabistan ayrıca silah ticareti sayesinde ABD'de binlerce istihdam yaratılmasına da neden oluyor.

Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı olan Suudi Arabistan, silahların yüzde 61'ini ABD'den satın alıyor.

Suudi Arabistan geçen yıl 17,5 milyar dolarlık ticaret anlaşmasıyla ABD'nin en büyük silah müşterisi oldu. ABD Başkanı Trump ayrıca geçen yıl Riyad'da 110 milyar dolarlık savunma anlaşması da imzaladı.

Anlaşma Lockheed Martin, Boeing, General Electric ve ExxonMobil gibi şirketleri ilgilendiriyor.

Bunlar arasındaki bazı firmaların Suudi-ABD ilişkilerinin bozulmasının sonuçları hakkında Trump'a endişelerini ilettiği de ileri sürüldü. Riyad örneğin silah alışını Rusya ya da Çin gibi diğer ihracatçılara çevirebilir.

Suudi Arabistan geçmişte eşsiz siyasi ve ekonomik pozisyonunu kullanmaktan çekinmedi. İngiltere'de 2006 yılında dönemin Tony Blair hükümeti, İngiliz savunma şirketi BAE Systems ile ilgili rüşvet iddialarına yönelik soruşturmadan vazgeçmişti. Blair, Riyad'ın istihbarat meselelerinde İngiltere'yle işbirliğini kesme tehdidinde bulunduğunu açıklamıştı.

EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYOR

Buna karşın Suudi Arabistan'ın da dünya ekonomisinin kötü gidişatından kaybedeceği şeyler var. Ekonomisini petrol dışı ürünlerle çeşitlendirmek isteyen Suudi Arabistan'da işsizlik oranı yüzde 13. ABD ile yaşanan gerginlik nedeniyle de Suudi Arabistan borsası yüzde 7 oranında, yani yaklaşık 33 milyar dolar değer kaybetti.

Bazı önde gelen medya ve finans şirketleri de Riyad'da 23-25 Ekim'de düzenlenecek ve "Çöl'deki Davos" olarak bilinen uluslararası yatırım konferansını boykot ettiklerini açıklamışlardı.