ABD’nin gözdesi oldu

ABD’nin gözdesi oldu
Amerika’nın Sesi Radyosu, “PKK’nın IŞİD ile mücadeleyle prestij kazandığını” söyledi

ABD başta olmak üzere Batılı devletlerin terör örgütü PKK’yı masum gösterme çalışmaları devam ediyor. ABD medyasında, kendisi gibi terör örgütü olan IŞİD ile mücadelenin PKK’ya “prestij” kazandırabileceği belirtilirken “Suriye ve Irak’ta binlerce PKK’lı, IŞİD’e karşı savaşa katıldı ve uluslararası kamuoyunun IŞİD’le mücadelesinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi” şeklindeki yorumlarla, algı değişikliği yapılmaya çalışılıyor. Amerika’nın Sesi’nin (VOA) Türkiye muhabiri Dorian Jones’in imzası ile yayınladığı haberde, PKK’nın IŞİD ile mücadeledeki rolünün uluslararası toplumda kendine kazandırabileceği “prestij” değerlendirilirken “Büyüyen kriz, PKK için bir fırsat gibi görülse de Türkiye’nin örgütle ilgili kuşkuları sürüyor ve Suriye’de IŞİD’le mücadele eden Kürtler’e yönelik ambargosu devam ediyor” denildi. 

“En etkin güç” 
Geçen ay Sincar krizi sırasında Peşmergeler kaçarken PKK’nın IŞİD’e karşı “en etkin güç” olarak ortaya çıktığına Sincar’a yerleşen PKK’lıların, Yezidiler’i koruduğu ve IŞİD’in ilerlemesini engellediğine işaret edildiği haberde PKK’nın 6-7 bin savaşçısının çoğunluğu Irak’ın kuzeyinde bulunduğu da belirtildi. Analistlerin “Hem Amerika hem de Avrupa Birliği tarafından terörist örgüt listesinde olan PKK’nın bu statüden çıkarılmasına Türkiye karşı çıkıyor” gibi değerlendirmelerine yer veren VOA, uluslararası kamuoyunun terör örgütü PKK’nın Suriye kanadı olan PYD’ye nasıl yaklaşılması gerektiği konusunu tartışmaya devam ettiği bilgilerini de aktardı. VOA, Suriye’de PYD’nin, iç savaşın başından beri fiilen özerk bir bölge kurduğunu, Ankara’nın ambargosuna rağmen birden fazla IŞİD saldırısına karşı koyan PYD’nin, Suriye’de herkesten farklı olarak IŞİD’e karşı başarı sağladığını da anlattıktan sonra “Uzmanlar, uluslararası kamuoyunun gayri resmi yollardan PYD ile ilişkiye geçtiğini ancak Ankara’nın, PYD’nin de terör örgütü olarak algılanması gerektiği konusunda ısrar ettiğini söylüyor” diyor.

Transit ülke!
Haberde Ankara PKK’nın silahsızlanması talebini sürdürürken “Ankara’daki yetkililerin gerçekten ne kadar kopuk olduğuna işaret ettiği” yönündeki görüşlerine de yer veriliyor. VOA, haberini noktalarken “Türkiye’nin Suriye ve Irak’la komşuluğu ülkeyi cihatçılar için bir transit ülke haline getirdi. Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede kilit olduğu düşünülse de uzmanlar Ankara’nın uluslararası kamuoyunu PKK ile ilgili konularda ikna edebilme yeteneğinin IŞİD’le mücadeleye ne kadar destek verdiğine bağlı olacağını söylüyor. PKK hava desteği olmadan IŞİD’i yenebilen az gruptan biri ve örgütün dinsel çatışmaların arttığı bir bölgede laik bir alternatif olarak ortaya çıktığını düşünenler var.”