Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

ABD'nin hedefi Türkiye!

             Yarım asrı geçkin dost ve stratejik müttefik (!) ABD, Türkiye düşmanı terör örgütüne 4 bin 900 TIR silah yardımı yapmıştır. Bu örgütle ortak harekât yapmış, Suriye'nin kuzeyinde bu terör örgütüne kantonlar kurdurmuştur. Şimdi de bu dost ve müttefik ABD, Türkiye ve Irak sınırında, PYD/PKK yönetiminde 30 bin kişilik bir sınır koruma gücü kurduklarını ilan etmiştir.

                ABD, açıkça Türkiye'ye karşı PYD/PKK terör örgütünü bölgede kurumsallaştırıp yapısallaştırarak kalıcı hale getirmeye çalışmaktadır.

                Türkiye'de iç savaş çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi dahil bütün kalkışmalar, PKK/DAEŞ terörü dahil Türkiye'yi istikrarsızlaştırmaya hedef alan bütün terörist faaliyetler dost ve stratejik müttefik olarak bilinen ABD ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilidir. 

                Türkiye'yi içeride ekonomik/siyasi istikrarsızlıkla, dışarıda (zaman zaman da içeride) terörle meşgul etmek ABD'nin izlediği stratejidir. Böylece ABD, Türkiye'nin bölgede nüfuzunu sınırlandırmak ve İsrail'i rahatsız etme yeteneğini azaltmayı amaçlamaktadır.

Türkiye, haklı olarak kuzey Suriye'nin başka güçler tarafından kontrol edilmesini ulusal güvenliğe tehdit sayıyor. ABD'nin uzun vadeli planları Türkiye acısından endişe verici. Zira ABD'nin desteğiyle Akdeniz'e kadar bir Kürt koridoru oluşacak ve bu iş bir Kürt devletinin kurulmasına kadar gidecek. Türkiye, Afrin ile Kobani'nin birleşmesini 'Kürt koridoru' projesinin en önemli ayağı olarak görüyor. Buna her şart altında izin verilmeyecektir.

                AKP'nin Suriye'de yaptığı yanlış!

                AKP iktidarı Suriye'de dosta düşman, düşmana dost davranarak en hayati yanlışı yapmıştır. AKP'nin gerçekten kopuk yöneticilerinin Emevi Camii'nde namaz kılma söylemi Halep'ten geri dönmüştür. AKP'nin Esed'siz Suriye söylemleri PYD'yi Suriye'de etkin kılmıştır.

                Suriye'de yapılan sayısız yanlışın bir an önce terk edilmesi gerekmektedir. Çünkü ABD'nin gerçek hedefi artık Suriye değil Türkiye'dir. AKP'nin sığ kafalı stratejistleri Esad'sız Suriye'de Türkiye'nin arkasını ABD'ye dayamış terörist PYD belasıyla baş başa kalacağını anlayamıyorlar.

                Rusya/Suriye ve İran'ın pozisyonları!

Suriye devleti, ABD'nin terör örgütü PYD/PKK'yı ordulaştırma planına tepki göstererek örgüt için "hain" nitelemesini yaptı. Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili, "Amerikan yönetiminin yaptığı şey, ülkeleri parçalamak ve krize yönelik çözümleri engellemek için bölgedeki yıkıcı politikası bağlamında ortaya çıkıyor" dedi.

Rusya ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ağzından "ABD Suriye'de rejim değişikliği isteyenlere yardım ediyor... ABD'nin Suriye'de ordu kurma çabaları ülkenin toprak bütünlüğüne zarar verebilir. ABD'den bu konuda detaylı açıklama bekliyoruz" dedi.

İran ve Irak da PYD'nin ordulaştırılmasına karşı Türkiye'yle benzer görüşlere sahiptir.

O halde Türkiye, Suriye ile birlikte bölgedeki ABD/İsrail/PYD hakimiyetine karşı derhal harekete geçmelidir. Bunun için Türkiye, meşru Suriye devletiyle doğrudan ilişkiye girip, Suriye'nin davetiyle birlikte bölgeyi terör unsurlarından temizlemeye yardım etmelidir.

ABD'nin amacı Fırat Nehri'nin doğusunda PYD'nin kontrol ettiği bölgede kalmaktır. ABD'nin planı yalnız Suriye'yle ilgili değil. ABD, Suriye'de PYD'yi bir sıçrama tahtası olarak kullanarak komşu ülkeler Türkiye, İran ve Irak'ı denetim altında tutmaya çalışıyor.

ABD'nin PYD'yi ordulaştırıcı tavrı Rusya'yı Türkiye'yle daha sıkı ve samimi ilişki kurmaya yönlendirebilir. Türkiye bu fırsattan yararlanarak bir yandan Suriye diğer yandan Rusya'yla anlaşarak Afrin'de başlatacağı harekâtı PYD'nin kantonlarına doğru genişletmelidir. Bu harekâta Suriye devletinin güçleri de katılmalıdır. Türkiye'deki Suriyeliler ordulaştırılarak PYD'den önce Kuzey Suriye'nin sınır bölgelerinde mevzilendirilmelidir. Buralar Türkiye'nin koruması altında mülteci kamplarına dönüştürülmelidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği gibi artık "bıçak kemiğe dayanmıştır." ABD, Türkiye'yi bölgede yok farz etmektedir. Türkiye uzun süredir kendisine düşman muamelesi yapan ABD'nin üslerini derhal kapatmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları