ABD'nin kararına İran'dan çok sert tepki

ABD'nin kararına İran'dan çok sert tepki
ABD Başkanı Trump'ın nükleer anlaşmadan çekildiklerini açıklaması dünyada tepkilere neden olurken en sert tepki İran'dan geldi. İran Meclisi'nde vekiller ABD bayraklarını ateşe verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasının ana unsurlarından olan İran ile uluslararası toplum arasında 2015’te varılan nükleer anlaşmadan çekilme vaadini koltuğa oturduktan yaklaşık 15 ay sonra dün gerçekleştirdi. Trump dünyanın beklediği 11 dakikalık konuşmasına İran rejimi için “dünyadaki baş terör destekçisi devlet” sözleriyle başladı.

İranlı milletvekilleri, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesine tepki göstererek, meclisteki oturum sırasında ABD bayrağını ve nükleer anlaşma metnini ateşe verdi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, meclisin sabahki oturumunda bazı milletvekilleri, ABD aleyhinde "Amerika'ya ölüm" diye sloganlar attı.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesine tepki gösteren İranlı milletvekillerinden bazıları da meclisteki oturum sırasında ABD bayrağını ve nükleer anlaşma metnini yaktı.

MECLİS BAŞKANI'NDAN SERT SÖZLER

İran parlamento başkanı Ali Larijani, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesini 2015 tarihli İran nükleer anlaşmasından çekme kararının, anlaşmayı ihlal ettiğini ve bu adımın ABD'yi yalnız bırakacağını söyledi. Larijani devlet televizyonunda şöyle konuştu:

"Trump'ın nükleer anlaşmayı terk etmesi diplomatik bir şovdur... Bu durumda İran da taahhütlerini sürdürmekle yükümlü değildir. (Bu durum) barış ve güvenlik için bir tehdittir...

Anlaşmaya imza koyan Avrupalı tarafların kendi vaatlerini yerine getirip getirmeyeceklerini bilmiyorum." "Belli ki Trump sadece gücün dilinden anlıyor."

Trump'ın dün açıkladığı karar, ABD'yi nükleer anlaşmadan çekerek Ortadoğu'da çatışma riskini artırıyor, ABD'nin Avrupalı müttefiklerini rahatsız ediyor ve küresel petrol arzı üzerindeki belirsizliği artırıyor.

İlgili Haberler